PCS, van bewaarcentrum naar modern ziekenhuis
01 Aug 2015, 00:58
foto


Het Psychiatrisch Centrum Suriname bestaat op 1 oktober 120 jaar. De instelling is gegaan van een bewaarcentrum naar een modern ziekenhuis voor professionele gezondheidszorg. Er zullen diverse activiteiten, sommige met een nationaal karakter, worden georganiseerd voor de ‘bigi yari’. De leiding van PCS geeft een uiteenzetting over de plannen.

De vorige week is er een uitstapje voor de gepensioneerden naar Para geweest. In het weekend wordt in Nickerie een ‘bevolkingsonderzoek’ gelanceerd. PCS gaat een landelijk onderzoek doen naar alcoholmisbruik, depressie en angststoornissen. Volgend weekend wordt er een open dag gehouden bij de afdeling verslavingszorg. Op de jaardag zal tijdens de receptie een gedenkboek worden gepresenteerd. In oktober komt er een seminar over de geestelijke gezondheidszorg met medische professionals en de gewone burgerij. De ‘herdenkingsmaand’ wordt afgesloten met de politie die ook 120 jaar bestaat. Aan de politie zal een folder worden overhandigd. De folder bevat tips over hoe om te gaan met de ordeverstoorders die lijden aan een mentale stoornis.

“We zijn trots op wat we bereikt hebben tot nu toe,” merkt Dayasankar Mathoera, algemeen directeur van PCS op. “Het gaat niet meer om het wegstoppen van mensen met een mentale stoornis. Het beleid is veranderd, het gaat nu om de mensen te helpen, geestelijk gezond te maken en te houden, om ze te rehabiliteren zodat ze terug kunnen keren in de maatschappij.” Er is veel gedaan om het imago van de instelling te veranderen, haalt Mathoera aan. De afgelopen 20 jaar is er iets meer dan euro 9 miljoen gestopt in de instelling om de koers te veranderen. Een groot deel daarvan is uit eigen middelen betaald. Er is geïnvesteerd in renovatie, opzetten van nieuwe gebouwen, opleidingen, materiaal en apparaten.

René Gompers
Advertenties