RSA levert 12 sportleiders af
31 Jul 2015, 01:48
foto
Geslaagden van de Regional Sports Academy met hun certificaat. (Foto: Raoul Lith)


Twaalf studenten van de Regional Sports Academy (RSA) hebben donderdag hun certificaat in ontvangst genomen. Als derde lichting hebben zij met succes de opleiding ‘Cetificate in Sport Studies’ van de RSA afgerond. “Ze zijn opgeleid als sportleider om in de gemeenschap bezig te zijn. Zij zullen sport en bewegen moeten stimuleren en hebben hiervoor de nodige kennis en ervaring gehad,” zegt Anil Ghisaidoobe, manager van RSA.

Ghisaidoobe geeft aan dat net als bij andere opleidingen de studenten theorie krijgen, maar vooral veel praktijk. “Aan elk kwartaal is er een stageperiode gekoppeld geweest. Ze moesten voor een cijfer in de gemeenschap bezig zijn,” legt Ghisaidoobe uit. De meeste van de studenten zijn verbonden aan een ministerie (Justitie en Politie, Defensie). De RSA manager stelt dat het de bedoeling is dat zij op hun ministerie sport en spel gaan helpen bevorderen. “Maar daarnaast moeten zij ook naar de buurten gaan om daar hun sportactiviteiten te ontplooien als sportleiders”.

Volgens minister Ismanto Adna van Sport en Jeugdzaken gaat het om een geweldig moment als gekeken wordt naar de omstandigheden waaronder deze opleiding is gedraaid. Hij geeft aan dat deze studenten in navolging van de twee eerdere lichtingen nu ook sportleiderswerk mogen gaan verrichten. “We hebben voorop gezet dat educatie van degene die de sporters zouden begeleiden, aangepakt zou moeten worden. Het gaat om een stukje beleidsarea”. Adna geeft aan dat er momenteel veel gebruik wordt gemaakt van buitenlandse trainers (Cuba) om sporters bij te staan. Hij meent dat middels dit programma van RSA er begeleiders voortgebracht kunnen worden.

Er wordt momenteel gekeken naar mogelijkheden binnen de naschoolse opvang, hoe het deel van sport met behulp van deze sportleiders op te vangen. Ghisadoobe geeft aan dat er gesprekken gaande zijn met de coördinator van de naschoolse opvang. Hij merkt op dat de sportleiders nu ingezet kunnen worden in alle districten. Ook is het de bedoeling dat andere organisaties gebruik maken van hun kennis. Terrence Overdiep is de beste student voor dit jaar.

Raoul Lith
Advertenties