Zwakke Duitse inflatie knijpt die van eurozone
30 Jul 2015, 18:17
foto


De Duitse inflatie in juli op jaarbasis is stabiel - dicht bij nul - gebleven. De verwachting is dat de inflatie van de eurozone matig zal zijn, wat de Europese Centrale Bank (ECB) ertoe zal brengen haar stimuleringsmaatregelen voort te zetten.

Voorlopige gegevens van de grootste economie van Europa die donderdag zijn gepubliceerd, tonen dat de inflatie van de consumptieprijzen overeenkomt met die van andere Europese landen, stabiel op 0,1% in juli. Het is het zwakste gezamenlijke cijfer sinds februari.

Het cijfer is ver onder de inflatiedoelstelling van de ECB voor de bredere eurozone. Voor de middellange termijn wil de ECB net onder de 2% komen. Economen zeggen dat de zwakke inflatie in Duitsland, gecombineerd met gegevens waaruit blijkt dat de Spaanse inflatie op jaarbasis negatief werd in juli nadat ze juni gelijkmatig was, al wees op het risico dat de inflatie in de eurozone zou kelderen naar 0,2%.

ING-econoom Carsten Brzeski zegt dat de recente daling van de grondstoffenprijzen de totale inflatie tijdelijk kan duwen onder de nul in zowel de eurozone als in Duitsland. "Hoewel dit goed nieuws is voor de Duitse consumenten en hun koopkracht, zou het voorzien in extra middelen voor de ECB om haar QE- inspanningen te verhogen in plaats van ze te verminderen."

Binnen het QE-programma koopt de ECB voor €60 miljard per maand staatsobligaties op tot september 2016. De ECB voegt met het programma in totaal €1.140 miljard toe aan haar balanstotaal om de rente verder omlaag te drukken. Van de mogelijke verliezen op deze staatsobligaties zal de ECB 20% dragen en de nationale banken binnen de eurozone 80%. Het stimuleringsprogramma blijft van kracht tot de inflatie weer in de buurt komt van de doelstelling van de centrale bank, dicht bij, maar beneden de 2% op de middellange termijn. Bij het aankopen wordt het aandeel van alle deelnemende landen in het kapitaal van de ECB als verdeelsleutel gebruikt.

"Het succes van het QE-programma van de ECB kan, althans tot nu toe, niet worden gemeten aan de totale inflatie data - het gaat een tijdje duren voordat we echt de impact van QE zien op de reële economie", zegt Brzeski.

De ECB heeft donderdag gezegd dat zij ervan verzekerd is dat de maatregelen werkten en dat de prijzen waarschijnlijk tegen eind van het jaar zullen beginnen te stijgen om voort te gaan in 2016 en 2017. De voorlopige cijfers, vooruitlopend op de definitieve op 13 augustus, tonen dat de energieprijzen binnen een jaar fors zijn gedaald, terwijl de kosten van goederen ook zijn afgenomen.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April