Consumenten stuwen Amerikaanse groei
30 Jul 2015, 12:11
foto
Een consument doet inkopen in Wal-Mart in Arkansas. Consumentenbestedingen hebben de Amerikaanse economie gestimuleerd. (Foto: Reuters)


In het tweede kwartaal is de economische groei van de Verenigde Staten sterk gegroeid. Het bruto binnenlands product (bbp) is op jaarbasis toegenomen met 2,3% dankzij consumentenbestedingen aan apparatuur.

De cijfers geven aan dat het moment dat de Federal Reserve (FED, de Amerikaanse Centrale Bank) de rente zal verhogen steeds dichterbij komt. De groeicijfers van het eerste kwartaal zijn dan ook bijgesteld. Eerder werd aangegeven dat de Amerikaanse economie met 0,2% was gekrompen in de eerste drie maanden van het jaar. Dat cijfer is herzien in een groei van 0,6%.

De herziening van de groei in het eerste kwartaal weerspiegelt de tijdelijke maatregelen van de overheid voor sommige facetten van het bbp. De FED heeft de economische groei woensdag beschreven als “matig”. Zij heeft haar visie op de arbeidsmarkt herzien en zegt dat deze en huisvesting “extra verbetering” vertonen.De beoordeling van de FED laat de deur open voor een mogelijke stijging van de rente in september, de eerste stijging sinds 2006.

Ofschoon de groei van het bbp in het tweede kwartaal wat lager ligt dan de verwachte 2,6% van economen, wijst de groeisamenstelling op een stabiele basis. De binnenlandse huishoudens hebben gezorgd voor een groei van 2,5% wat 0,5% meer is dan in het eerste kwartaal. De handel, voorraden en overheidsuitgaven zitten niet in deze groeicijfers.

De groei in het tweede kwartaal is gestimuleerd door de consumentenbestedingen , waarbij huishoudens een deel van de meevaller van goedkopere benzine eind 2014 en begin dit jaar, hebben gebruikt om te gaan winkelen. De versterking van de arbeidsmarkt heeft consumenten ook aangemoedigd meer uit te geven. De consumentenbestedingen zijn goed voor meer dan twee derde van de Amerikaanse economische activiteit. De huishoudens hebben 2,9% meer uitgegeven in het tweede kwartaal. In de eerste drie maanden waren de consumentenuitgaven goed voor 1,8% van de groei. Sparen is van 5,2% gedaald tot 4,8%.

Een stabiele huizenmarkt heeft samen met de export de staats- en lokale overheidsuitgaven de economie in het tweede kwartaal ook ondersteund. De energiesector blijft echter drukken op de groei, terwijl hij worstelt met de aanhoudende gevolgen van diepe bezuinigingen door oliebedrijven. De prijzen van ruwe olie zijn vorig jaar meer dan 60% gedaald.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April