Hulpverlening aan slachtoffers rukwinden op schema
28 Jul 2015, 23:11
foto
Werkers bezig met opruim- en reparatie op Zorg en Hoop. (Foto: Leroy Troon)


Er zijn 102 directe slachtoffers van de recente rukwinden geregistreerd. Een tussentijdse evaluatie van het ministerie van Openbare Werken (OW), het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR), Volksgezondheid en de Bestuursdienst geeft aan dat de hulpverlening aan deze getroffenen volgens planning verloopt. Minister Rabin Parmessar heeft zondag een oriëntatiebezoek gebracht aan het Miranda Lyceum. Volgens hem zullen de beschadigde scholen in augustus volledig hersteld zijn.

Zondag was bij 52 huishoudens een inventarisatie gemaakt over de schade en van de andere vijftig wordt binnen 24 uren de schaderapporten afgewerkt, zegt de voorlichting van OW. Na deze begroting en met de begroting van de getroffen scholen, zal een beeld van de totale schade kunnen worden verkregen. Het NCCR wil een zo zuiver mogelijke schatting maken van de totale schade en Parmessar vindt het ook belangrijk om te weten hoeveel hulp geboden is vanuit de overheid en de samenleving.

Via enkele initiatieven zijn een aantal donaties, waaronder zinkplaten, houtmateriaal en voedselpakketten gedoneerd, die reeds aan de mensen zijn verstrekt. “Wij focussen ons nu op hoeveel huizen geholpen zijn met zinkplaten en hout, op dit moment gaat het om ongeveer vijftien huizen die reeds zinkplaten hebben ontvangen of andere materiële steun”, zegt Jerry Slijngard van het NCCR. Er zijn op Zorg en Hoop 61 voedselpakketten uitgedeeld en deze week worden nog vijftien verstrekt, die gedoneerd zijn door een thuiszorg organisatie. Samen met de bestuursdienst heeft het NCCR 262 dekzeilen gegeven aan huishoudens en scholen.

De overheid heeft na de ramp getroffenen in de gelegenheid gesteld een noodlening van maximaal SRD 15.000 aan te gaan bij de Surinaamse Postspaarbank. Tot maandagochtend zijn veertien aanvragen binnengekomen voor deze lening, waarvan alle veertien zijn verstrekt. Slijngard verwacht dat er meer aanvragen zullen komen. “De mensen zijn blij dat zij een mogelijkheid hebben om alles in orde te krijgen.”
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April