Bij 125 jaar Javaanse immigratie veel aandacht voor kunst
29 Jul 2015, 19:24
foto


Wanneer Surinamers van Javaanse afkomst en met hen de hele gemeenschap op 9 augustus het 125ste jubileum van de Javaanse immigratie herdenken, vieren zij in het bijzonder alles dat zij anno 2015 binnen de maatschappij hebben bereikt. De ontwikkeling, de integratie, maar ook de blijvende waardering voor het eigene spelen daarbinnen een waardevolle rol. Vandaar dat een groep Surinaamse kunstenaars van Javaanse afkomst gemeend heeft om dit middels een bijzonder kunstfestival, samen met de gehele gemeenschap te vieren. Zij verenigen zich voor deze gelegenheid in de groep Position 125 en geven aan het kunstfestival en de bijbehorende openingsexpositie in De Hal, diezelfde naam.

De kunstexpositie Position 125 die op 1 augustus opent in De Hal aan de Grote Combéweg toont werk van dertien Surinaamse kunstenaars met Javaanse roots. Het is een expositie die niet het verleden, maar het heden benadrukt, die laat zien wat de kunstenaars vandaag de dag produceren en wat hun positie is als kunstenaar nu, 125 jaar nadat hun voorouders in Suriname arriveerden. Position 125 dus.

Externe curator
Om de objectiviteit en de kwaliteit van de selectie ten behoeve van de expositie te waarborgen, besloot de groep een externe curator aan te trekken. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat de expositie niet alleen een mooie viering van een immigratie jubileum is, maar dat het als expositie van beeldende kunst op zich, ook een welverdiende en waardige plek inneemt binnen het hedendaags nationaal en internationaal kunstgebeuren. Vanwege haar ervaring en deskundigheid werd Monique Nouh-Chaia Sookdewsing van Readytex Art Gallery aangetrokken als curator.

De expositie toont werk van de beeldend kunstenaars Reinier Asmoredjo, August Bohé, Soeki Irodikromo, Sri Irodikromo, Dani Djojoatmo, Soehada Kasto, Cliff Rasidin, Ardie Setropawiro, Saridin Singoastro, Kim Sontosoemarto en René Tosari uit Suriname, en van Robert Bosari en Steven Towirjo die in Nederland wonen en werken. Schilderijen op doek in stijlen variërend van realistisch, figuratief tot abstract, maar ook keramiek en bronzen sculpturen maken allemaal deel uit van deze speciale presentatie. Naast de exposerende kunstenaars werken ook andere kunstenaars zoals John Djojo en Rudi Wagiso mee aan het festival.

Tijdens de expositie worden ’s avonds demonstraties gegeven van ‘oude’ Javaanse handvaardigheden en is Warung Seni aanwezig met authentieke Javaanse gerechten. Op 5 augustus is er een Kendang optreden van Lionel Mertosetiko.
Het programma van Kunstfestival Position 125 houdt tevens een aantal workshops in, waaronder Janur vlechten, textielbewerking, fotografie, en werken met afvalmateriaal. Ook de fotografen Ken Pardi, Hedwig de La Fuente, Donovan Mariman, Steve Gomperts en Irvin Ngariman werken mee aan de uitvoering van een workshop fotografie.

Plein Air Paramaribo
Het verdere programma van het Kunstfestival Position 125 bestaat onder andere uit een ‘En-Plein-Air' activiteit genaamd Plein Air Paramaribo. Kunstenaars van verschillende niveaus kunnen zich opgeven om op zondag 2 augustus deel te nemen aan dit openlucht schilderevenement dat gehouden wordt in het stadsgebied vanaf De Waag aan de Waterkant, rond het Fort Zeelandia, tot aan de Palmentuin. Een ieder is vrij om tijdens deze activiteit mee te genieten van de spontane schilderactie van de participerende kunstenaars. Een vakkundige jury zal de werkstukken beoordelen en in 2 categorieën, te weten amateur en professional, een winnaar kiezen.

De verschillende workshops worden gegeven aan een groep schoolkinderen tussen 10 en 12 jaar oud en worden gehouden in De Hal op 3, 4, 5 en 6 augustus van 10:00 -12:00 uur.
Positions 125 is open voor het publiek van zondag 2 augustus t/m vrijdag 7 augustus van 10:00-13:00 uur en van 18:00–21:00 uur, in De Hal aan de Grote Combéweg 45.

De schilderactiviteiten op zondag 2 augustus lopen van 9:00 – 12:00 uur. De winnaars worden om 19:00 uur bekend gemaakt in het Waaggebouw aan de Waterkant. Alle Plein Air Paramaribo werkstukken worden van 3 tot en met 5 augustus geëxposeerd op de eerste verdieping van het Waaggebouw aan de Waterkant van 18:00 -21:00 uur.
Advertenties