Cuba verwijderd van VS mensenhandel lijst
28 Jul 2015, 19:43
foto
De VS blijft bezorgd over de Cubaanse artsen en verpleegkundigen die naar verluidt worden gedwongen om te werken op medische missies in het buitenland. (Foto: AFP)


De Verenigde Staten heeft Cuba verwijderd uit de lijst van landen die niet werken aan de bestrijding van de mensenhandel. Het jaarverslag van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken komt een week nadat Cuba en de VS formeel de diplomatieke betrekkingen hebben hersteld.

Washington heeft de autoriteiten in Cuba eerder beschuldigd dat zij mensen dwingen om naar het buitenland te gaan om te werken voor de overheid gesteunde projecten. Ook Maleisië komt niet meer op de lijst voor van landen die de mensenhandel niet aanpakken.

Cuba is in 2003 voor het eerst opgenomen op het jaarlijkse mensenhandel rapport Trafficking in Persons van het State Department. De Amerikaanse staatssecretaris voor civiele veiligheid, democratie, en mensenrechten,Sarah Sewall, zegt dat Cuba vooruitgang heeft geboekt in de strijd tegen de sekshandel. De bezorgdheid over het falen om dwangarbeid in het land aan te pakken, blijft echter stand houden. "De regering van Cuba voldoet niet volledig aan de minimumnormen voor de uitbanning van mensenhandel, maar pleegt grote inspanningen om dit te doen", luidt het rapport.

De VS heeft ook besloten Maleisië uit de lijst van landen die de mensenhandel niet aanpakken te halen. Mensenrechtengroepen bekritiseren die beslissing. Ze zeggen dat die stap het mensenrechtenrapport in diskrediet brengt. Maleisië was vorig jaar gedegradeerd in het rapport wegens vermeende misstanden in de visserij-industrie. Sewall ontkent dat de beslissing een politieke is. Ze zegt dat de onderzoeken en vervolgingen in de mensenhandel in Maleisië zijn toegenomen. De laagst genoteerde landen in het rapport 2015 zijn Iran, Noord-Korea, Zimbabwe, Zuid-Sudan en Belize.
Advertenties