Zoon Gaddafi tot dood veroordeeld
28 Jul 2015, 08:22
foto
Said al-Islam Gaddafi na zijn aanhouding in 2011 (Foto: Reuters).


Een rechtbank in Libië heeft Saif al-Islam Gaddafi, de zoon van de afgezette leider Muammar Gaddafi, en acht anderen tot de dood veroordeeld voor oorlogsmisdaden gerelateerd aan de revolutie van 2011. Meer dan 30 relaties van kolonel Gaddafi zijn berecht voor het onderdrukken van vreedzame protesten tijdens de opstand.

Saif al-Islam was afwezig in de rechtbank en gaf bewijs via een video-link. Hij wordt vastgehouden door een voormalige rebellenbeweging van de stad Zintan die weigert om hem over te dragen. Het voormalig hoofd van de inlichtingendienst van het Gaddafi’s-regime, Abdullah al-Senussi, is ook één die wordt geconfronteerd met de dood door een vuurpeloton, net als voormalig premier Baghdadi al-Mahmoudi.

Het Internationaal Strafhof wil Saif al-Islam ook berechten voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Aanklagers zeggen dat hij deel uit maakte van de plannen van zijn vader om "met alle middelen de civiele demonstraties tegen het regime van Gaddafi te onderdrukken".

Saif al-Islam zal de mogelijkheid krijgen om in beroep te gaan tegen de doodstraf. Het proces dat vorig jaar is begonnen, wordt achtervolgd door kritiek van mensenrechtenorganisaties die bezorgd zijn over de eerlijkheid van het gerechtelijk systeem in Libië.

Acht andere ex-ambtenaren hebben levenslange gevangenisstraffen gekregen en zeven gevangenisstraffen van elk 12 jaar. Vier verdachten zijn vrijgesproken. De verdachten werden beschuldigd van het aanzetten tot geweld en moord op demonstranten tijdens de opstand die uiteindelijk heeft geleid tot de ondergang van kolonel Gaddafi.

Sinds zijn dood wordt Libië geplaagd door instabiliteit, en heeft het land geen enkele regering. Twee strijdende partijen claimen dat ze het land leiden. Een internationaal erkend parlement zetelt in Tobruk, terwijl Tripoli bezet is door de rivaliserende Libya Dawn.

Saif al-Islam wordt sinds het einde van de oorlog vastgehouden in de bergachtige stad Zintan door de rebellen die gelieerd zijn aan de 'regering' in Tobruk.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April