Financiering nodig voor kustbeschermingsproject
28 Jul 2015, 21:37
foto
Locatie van de Sediment Trapping Units (STU) of kwelders te Weg naar Zee.


Het Mangrove Forum Suriname (Mafosur) zoekt alternatieve oplossingsmodellen die als kustbescherming kunnen dienen en die tegelijkertijd de natuurlijke processen langs de kust stimuleren. Momenteel bekijkt het forum mogelijkheden voor financiering en uitvoering van een project waarbij een Multi Criteria Analyse wordt gemaakt over alternatieven van kustbescherming bij Weg naar Zee.

De eerste aanzet is gegeven voor de bouw van de eerste Sediment Trapping Unit (STU) of ‘kwelder’, die volgens eerdere succesvol toegepaste methoden voor landaanwinst zorgt, door het vasthouden van grote sliblagen. Dit ‘nieuwe land’ zal de basis zijn voor de groei van een nieuw mangrovebos, zegt Mafosur. De sedimentaanwinst komt van onder andere de Guyana Stroom en zorgt met deze afzetting voor de groei van de modderbank. Op de modderbanken ontkiemen de zaden (propagulen) die vanuit de mangrove moederbomen worden aangevoerd. Ook is er binnen het STU-project, een mogelijkheid zelf jonge plantjes aan te maken om de natuur ‘op weg te helpen’.

De eerste kwelder in het Weg naar Zee gebied wordt gebouwd onder leiding van Sieuwnath Naipal van de leerstoel ‘Klimaat en Water’ met behulp van studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), vrijwilligers, donoren en instanties. In totaal zijn meer dan 24 kwelders geprojecteerd.

Mafosur bestaat uit deskundigen van verschillende disciplines en achtergronden, die als focus hebben het mangrove ecosysteem te beschermen, behouden en uit te breiden met als doel duurzaam gebruik te maken van de diensten en goederen welke dit ecosysteem voortbrengt/produceert.
Advertenties