Jaarlijkse Bodo viering te Rust & Werk
27 Jul 2015, 19:45
foto
De jaarlijkse Bodo Viering te Rust & Werk. (Fotos: Ranu Abhelakh)


De jaarlijkse Bodo viering op plantage Rust & Werk (rechteroever Commewijnerivier) heeft zondag weer honderden personen getrokken. “Het is een traditie, die ik ben komen aantreffen vanaf ik deze plantage -nu 38 jaar geleden, heb overgenomen”, zegt Armand van Alen aan Starnieuws. “Ik heb zelf niet zoveel met de religieuze kant van het feest te maken. Maar ik vind het prettig om deel uit te maken van het geheel.”

Dit is de feestelijke afsluiting van de vastenmaand Ramadan, vertelt Albert Sodiko, secretaris van het Bodo feestcomité. Hij maakt al 32 jaar deel uit hiervan en meent te weten dat zondag de 65ste Bodo viering was. “Ik ben geboren en getogen op Rust & Werk en ken dit feest even lang als ik oud ben, 51 jaar.” Door de jaren heen is deze afsluiting heel bekend geworden onder de Surinamers en vakantiegangers. “Wij vieren dit feest met de hele gemeenschap, moslim alsook niet-moslims.” Behalve bewoners van de omliggende plantages, komen ook personen uit verschillende districten erop af. De pendelboten vanuit Leonsberg en Baka Sroisrie varen af en aan.

Rond 10 uur begint de traditionele botenwedstrijd in drie categorieën: roeiboten, raceboten 40PK, pendel (veer)boten 40Pk doen mee. The Godfather of Rust & Werk, Van Alen, zoals de conferencier hem aankondigt geeft het startschot. “Mijn jaarlijkse bijdrage, naast de schenking van 2 stieren voor de feestmaaltijd”, lacht hij. Met een pagaai in de hand, roeien de jongens ‘The Rock’ van plantage Margaretha als gekken. “We zijn al 15 jaar kampioen. We hebben gewoon een goede conditie en oefenen vijf dagen van te voren”, roept Akash Audhram buiten adem. Rivelino van Nw. Amsterdam gaat in de twee andere klasse vandoor met de prijzen. De botenwedstrijd op de rivier geniet veel belangstelling. Op de steiger staan personen met camera’s, terwijl andere in hun bootjes chillen onder de mangrove.

Thuis bij Hendrik Karijosenteno is men druk doende alle lekkers gereed te zetten. De bami soep borrelt op het vuur, de zelfgemaakte chips en garnalen peje zijn in bakjes verpakt. Masala vis is net uit de olie gehaald en op het laatst worden de kroketten gebakken. De buren zijn bezig met de BBQ, terwijl andere de bar, drankentafel in orde maken. Even verder in de straat is het grote publieke feest.
Na een Djaran Kepang optreden, begint het formele gedeelte met speeches en prijsuitreikingen. Voor eenieder is er een bordje eten en volop drank. Terwijl de kinderen mastklimmen, stelt de muziekformatie Irama Smeltkroes zich op.

Karijosenteno regelt nog snel wat stoelen. Vanuit zijn afdakje kijkt hij naar personen die met de bootjes zijn gearriveerd en langslopen. Sommige zijn gepakt en gezakt, met eigen eten en drank. Misschien eten ze niet van alles of bij iedereen, twijfelen ze of er genoeg eten op het feest zal zijn of kennen zij niemand, bedenkt hij de redenen hiervoor. “Bij elke bewoner kun je vandaag langskomen voor een hapje en drankje. Hier op Rust & Werk is een ieder welkom. En als je niemand kent, dan is vandaag de dag om kennis te komen maken met ons. Gastvrijheid staat centraal tijdens onze Bodo viering.”
Advertenties