Mensenhandel in Suriname neemt toe
28 Jul 2015, 07:28
foto


Suriname blijft voor het vierde achtereenvolgende jaar op de Tier 2 Watch List in het Trafficking in Persons (TIP) Report 2015. Het land wordt bestempeld als een bron, doorvoer en het land van bestemming voor vrouwen en kinderen die worden blootgesteld aan sekshandel en mannen, vrouwen en kinderen die worden onderworpen aan dwangarbeid.

Statistieken geven aan dat de mensenhandel in het afgelopen jaar in vergelijking met 2013 sterk is toegenomen in het binnenland, waar er een beperkte aanwezigheid is van de overheid. De omvang van het binnenland maakt dat het onbekend is hoe groot het probleem daadwerkelijk is. Vrouwen en meisjes uit Suriname, Guyana, Brazilië en de Dominicaanse Republiek zijn slachtoffer van sekshandel in het land. Vooral in de afgelegen en illegale goudwinningskampen in het binnenland is dat het geval, staat in het rapport.

Migrerende werknemers in de landbouw- en visserijsector zijn zeer kwetsbaar voor dwangarbeid, net als kinderen die werken in goudmijnen en informele stedelijke sectoren. Chinese immigranten worden blootgesteld aan seks- en arbeidshandel. Ook in de mijnbouw-, diensten- en bouwsector doet deze vorm van handel zich voor, somt het rapport op.

Surinaamse vrouwen in de buurlanden die in de prostitutie zitten, zijn kwetsbaar voor sekshandel. Mensenhandelaars uit Suriname exploiteren slachtoffers in Nederland. Slachtoffers van mensenhandel worden vervoerd via het binnenland om de officiële controleposten te omzeilen. Overheidscorruptie en mogelijke medeplichtigheid van officiële instanties aan mensenhandel, belemmeren inspanningen om tegen deze misdaden op te treden.

Plan niet uitgevoerd
Volgens het TIP-rapport 2015 voldoet de regering onvoldoende aan de minimumnormen om de mensenhandel te elimineren; er zijn echter wel inspanningen daartoe. Maar ondanks de maatregelen die zijn getroffen, heeft de regering volgens het rapport niet kunnen aantonen dat zij algemeen hard optreedt tegen mensenhandel. De regering had in 2013 een schriftelijk plan ingediend waarin zij zich had verplicht aanzienlijke inspanningen te plegen om met de minimale normen mensenhandel uit te bannen. Ook had zij aangegeven voldoende middelen vrij te maken om die inspanningen te kunnen plegen. Aangezien er vorig jaar geen invulling is gegeven aan het plan, blijft Suriname kleven op de Tier 2 Watch List.

Landen die op de Tier 2 Watch List staan voldoen niet aan de minimale normen om mensenhandel aan te pakken en uit te bannen. Ze plegen echter wel inspanningen daartoe. Het zijn ook landen waar grote aantallen slachtoffers van ernstige vormen van mensenhandel voorkomen of waar er een aanzienlijke toename is van mensenhandel. Deze landen kunnen niet bewijzen dat hun inspanningen om ernstige vormen van mensenhandel tegen te gaan, vruchten hebben afgeworpen in vergelijking met het jaar ervoor.

Zo hebben hoge regeringsfunctionarissen in Suriname in het afgelopen jaar beperkte anti-mensenhandel inspanningen gepleegd. De overheid heeft onvoldoende middelen vrijgemaakt om de inspanningen voor rechtshandhaving te ondersteunen of slachtoffers adequaat te helpen. Ook is de regering er niet in geslaagd een voorgesteld opvanghuis voor vrouwen en kinderen die het slachtoffer waren van mensenhandel, te bouwen. Onderlinge coördinatie had te lijden onder aanhoudende vertragingen bij de oprichting van een nieuw overkoepelende anti-mensenhandel structuur.
Advertenties