President Obama zal 'Plan B' voor Zuid-Sudan bespreken
27 Jul 2015, 03:14
foto


De Amerikaanse president Barack Obama zal vandaag met Afrikaanse leiders een ‘Plan B’ voor Zuid-Sudan bespreken. Onderdeel van het plan kunnen sancties of andere strafmaatregelen zijn als de strijdende partijen van het land tegen medio augustus niet tot een vredesakkoord komen.

Obama sprak met verslaggevers op Air Force One terwijl hij uit Kenia naar Ethiopië reisde. Het gesprek vandaag zal naar verwachting niet leiden tot een doorbraak om de burgeroorlog in het land te beëindigen. Sinds december 2013 woedt er in Zuid-Sudan een burgeroorlog.

Obama bezoekt twee Afrikaanse landen. Hij was vrijdag in het thuisland van zijn vader, Kenia, aangekomen. De presidenten van Uganda en Kenia, de premier van Ethiopië, de voorzitter van de Afrikaanse Unie, en de minister van Buitenlandse Zaken van Sudan zullen naar verwachting allen de bijeenkomst in Addis Abeba bijwonen. Vertegenwoordigers van Zuid-Sudan zijn niet uitgenodigd.

De Intergovernmental Authority on Development, een blok van de Afrikaanse landen, heeft 17 augustus als deadline gesteld voor beide strijdende partijen in Zuid-Sudan om een definitief akkoord te accepteren. De autoriteit heeft het voortouw genomen in de vredesinspanningen tussen aanhangers van president Salva Kiir en rebellenleider Riek Machar. Een Amerikaanse functionaris zegt dat als partijen het niet eens worden, er aanvullende maatregelen zullen worden overwogen.

"Ik denk niet dat iemand hoge verwachtingen moet hebben dat dit een doorbraak zal opleveren. De partijen hebben getoond volkomen onverschillig te zijn voor hun land en hun volk, en dat is een moeilijk ding om te corrigeren," zei ze. Onderdeel van een ‘Plan B’ kunnen onder meer een wapenembargo zijn en sancties op bezittingen en reizen van individuen. De strafmaatregelen kunnen worden uitgevoerd met andere landen in de regio, de Europese Unie of de Verenigde Naties.

Gevechten in het land hebben aan duizenden het leven gekost en meer dan 2,2 miljoen mensen ontheemd. Zo'n 40 procent van de bevolking is afhankelijk van hulp - die grotendeels door de Verenigde Staten wordt verstrekt- om te overleven.
Sudan zou de Zuid-Sudanese rebellen bewapenen en ondersteunen, terwijl Uganda de Zuid-Sudanese regering ondersteunt door te helpen de hoofdstad Juba te verdedigen en de luchthaven te beschermen. De Verenigde Staten zien graag dat Uganda Salva Kiir aanmoedigt om een 'rationele' deal te accepteren.
Advertenties