Minder Guiana-dolfijnen geteld dan verwacht
27 Jul 2015, 10:04
foto
De boot 'Mi Gudu' bleek de ideale boot om dit onderzoek te doen. (Foto's: GHFS)


Vanuit het vliegtuig zijn in Suriname twee groepen dolfijnen gezien en acht groepen in Frans-Guyana. Tijdens een vijfdaags bootonderzoek – van 19 tot en met 23 juli - naar de Guianadolfijn is tien keer een groep dolfijnen gezien. Dit aantal is naar aanleiding van eerder gemaakte schattingen lager dan verwacht, zegt Green Heritage Fund Suriname die het project samen met WWF-Guianas doet.

Het bootonderzoek is in Suriname gedaan, terwijl tegelijkertijd een tweedaags onderzoek vanuit de lucht is ingezet in Frans-Guyana. De lage tellingen zijn volgens de onderzoekers zorgelijk. “Wat dit zegt over de visstand en waterkwaliteit is op dit moment nog niet te zeggen.” Dolfijnen zijn als topje van de voedselketen goede indicatoren over hoe de gesteldheid van de rivier is. Als er veel vis en weinig vervuiling is, zullen er veel dolfijnen te zien zijn.

“Het lijkt erop dat de samenvloeiing van de rivier naar de oceaan een zogeheten hotspot is voor deze dolfijnensoort,” zegt de Colombiaanse onderzoeker Catalina Gomez. Verder op de rivier en in smallere wateren zijn de dolfijnen niet gezien, wat bevestigt dat het hier gaat om een kustdolfijn/brakwaterdolfijn. Behalve Gomez hebben zes Surinaamse studenten meegedaan aan het onderzoek met Green Heritage Fund Suriname.

Ze hebben gevaren op de Surinamerivier, Commewijnerivier, door het Saramaccakanaal, op de Saramaccarivier en Coppenamerivier. Er zijn dolfijnen gespot bij de monding van de Surinamerivier, in de monding van de Saramaccarivier, bij de samenvloeiing van de Saramaccarivier en de Coppenamerivier en in de monding van de Coppenamerivier. Er zijn ook zeekoeien gezien in de Saramacca- en Coppenamerivier.

Met het onderzoek dat onderdeel is van een gezamenlijk WWF Guianas-project moet meer informatie worden verzameld over de Guianadolfijn. Vooral nu deze zoogdieren onder druk staan van klimaatverandering, toegenomen bootverkeer, visserij, seismisch onderzoek en degradatie van hun leefgebied. Green Heritage Fund Suriname wil dit onderzoek voortzetten en vaker teruggaan naar de Coppenamemonding. “Een mooie toevoeging zou zijn om de dolfijnen niet alleen te tellen, maar ook te identificeren door foto’s te maken van de rugvin.” Ook de Marowijne- en Corantijnrivier staan op het programma van de organisatie.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April