Parmessar: Schade aan schoolpanden SRD 2 miljoen
27 Jul 2015, 02:37
foto
Een schoolklas van de Sint Bernadetteschool zonder dak. (Beeld: René Gompers)


Er wordt hard gewerkt op Zorg & Hoop. Geprobeerd wordt om zoveel mogelijk nieuwe zinkplaten aan de daken vast te maken voor de zon ondergaat. Enkele bomen op en nabij het ‘Vriendschapsplein’ die waren ontworteld, zijn gesnoeid en weer op hun plaats gezet. De aangerichte schade door de storm is nog niet in geld uit te drukken.

Minister Rabin Parmessar van Openbare Werken is zondag poolshoogte gaan nemen op het J.C. Miranda Lyceum. De getroffen scholen genieten de voorkeur bij de herstelwerkzaamheden. Van ‘Lyco 1’, de Bernadetteschool en de Thomas van Aquinoschool zijn er zeven ruimten getroffen door de storm. Die renovatiewerkzaamheden kosten ruim twee miljoen SRD, geeft Parmessar aan. “Wat de totale schade is van de getroffen gebieden weten we nog niet,” deelt Parmessar mee. “Er komen nog steeds meldingen binnen. Aan de ene kant worden er nog steeds donaties gedaan en wordt er ook fysiek hulp geboden.”

Buiten de scholen wordt er even hard gewerkt. Er wordt gezaagd, geboord en wordt er materiaal afgevoerd. De regen loert dus wordt er sneller gewerkt. August Neus is druk in de weer met zijn zonen en andere jongens uit de buurt. “Ik ben maar één zinkplaat kwijt maar m’n balkon is stukgeslagen” vertelt hij. “Er is wat waterschade aan sommige spullen. Maar daar gaan we straks naar kijken.” Neus en buurvrouw Julia zijn niet van plan de aangeboden lening van SRD 15.000 te nemen. “Ik heb een nieuwe zinkplaat gezet, ze hebben me geholpen met wat hout. We doen alles zelf” zegt Neus. Bij Julia wordt er nog aan het dak gewerkt. “Ik heb niet zoveel schade” geeft ze aan. “Het is zonde om dat geld nu te gaan lenen. Vooral als je lopende schulden hebt.”

Schoolleiders Ronel Oostburg en Erwin Martodikromo van respectievelijk de Thomas van Aquinoschool en de Sint Bernadetteschool zijn ook aanwezig tijdens de werkzaamheden. Op de Thomas van Aquinoschool is het dak zo goed als af. Om leerlingen van de eerste tot de vijfde klas op te vangen vandaag, zijn er maatregelen getroffen, geven ze aan. De zesde klassers blijven thuis omdat ze de examens al achter de rug hebben. De scholen in de buurt, en de Heilige Familiekerk hebben lokalen en ruimten aangeboden. Op het Lyceum gaan de herexamens en repetities ook gewoon door, omdat er onder andere extra lokalen door het Havo zijn aangeboden deelt Balram Soemeer, directeur van het Lyco 1, mee.

Soemeer geeft aan dat het Lyceum heel wat lesmateriaal kwijt is geraakt door het onweer. “We hebben nog meer uitgaven voor de boeg. Maar we zijn ook een beetje blij omdat Openbare Werken heeft toegezegd ook zaken aan te pakken die dringend aangepakt moeten worden. We hebben vaker naar ze geschreven en er is nooit gereageerd. Dit is geluk bij een ongeluk.” De lagere scholen zijn steun toegezegd door ouders, oud-leerlingen, organisaties en Iamgold. “We zijn gezegend,” merkt Oostburg op. “Daar waar kinderen zijn gebiedt de Heer zijn zegen.”

René Gompers
Advertenties