Standpunt Fibos inschrijving kleuters ongewijzigd
27 Jul 2015, 07:06
foto


De Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (Fibos) heeft besloten om de oude situatie te blijven hanteren voor het toelaten van driejarigen tot de basisschool. Vierjarigen worden eerst ingeschreven en als er nog ruimte is worden leerlingen met een positieve screening van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinowC) en drie jaar zijn, toegelaten. Een van de belangrijke voorwaarden is dat de pupil zindelijk moet zijn.

Onlangs heeft het MinowC besloten om de instapleeftijd tot de kleuterschool aan te passen. Onder meer het Platform Clusters Basisscholen in Suriname is het niet eens met deze beslissing. Observatie uit het veld heeft uitgewezen dat de fijne motoriek van deze kinderen nog niet voldoende is ontwikkeld. Vrijdag belegde de FIBOS een vergadering waarin het definitieve standpunt is ingenomen.

Fibos-voorzitter Ricardo Kenswil begrijpt dat het MinowC de positief gescreende kinderen wil toelaten tot de basisschool. De bijzondere scholen willen de lasten samen delen met openbare scholen, want het zijn vooral overheidsscholen waar er klassen zijn met 40 leerlingen. De consequentie van te grote klassen is dat het onderwijs aan kwaliteit zal inboeten. Fibos zal het MinowC waar mogelijk tegemoet komen, maar wijst er op dat grote klassen niet meer van deze tijd zijn. Ideaal is een klas met 25 kinderen, een norm die vooral RK-scholen al jaren hanteren. De inschrijving van kleuters op de verschillende scholen is op 29 juli.
Advertenties