BDO doet beloningsonderzoek in Suriname
27 Jul 2015, 12:02
foto


Het accountants- en advieskantoor BDO Suriname start binnenkort met een beloningsonderzoek naar inkomens van 61 beroepen. Naast het maand- en jaarsalaris, wordt ook gekeken naar de secundaire voorzieningen. “Beloning is een belangrijk onderwerp geworden na de toename van multinationals die in Suriname investeren, FISO, de Wet Minimum Uurloon en buitenlanders die hier komen werken,” zegt Sadhana Raghoebarsing, BDO Senior Consultant Business Advisory aan Starnieuws.

Het onderzoek moet geïnteresseerde bedrijven en overheidsinstanties inzicht geven in beloningen op de markt. Zij kunnen dan hun eigen beloningsbeleid evalueren en indien nodig aanpassen. Er is een trend te bekennen in verschillende grondslagen voor beloning, legt Raghoebarsing uit. “Medewerkers aantrekken op contractbasis voor een bepaalde periode wordt bijvoorbeeld steeds populairder, dan hen op de loonlijst meenemen en inpassen in salarisschalen.” Het onderzoek houdt rekening met beide gevallen. BDO zal een kwantitatieve en kwalitatieve analyse maken van de stand van zaken op de groeiende markt. In het beroepenlijstje komen uiteenlopende banen voor. Van bode, beveiligingsmedewerker, chemisch ingenieur, finance manager, magazijnmeester, process engineer tot aan de vrachtwagenchauffeur. Allemaal functies die kunnen voorkomen bij de overheid of particulieren. Behalve praktijkervaring, hebben verschillende organisaties en klanten geholpen bij de lijstsamenstelling en opzet van het onderzoek.

Het onderzoek zal zeker nieuwe informatie tonen, zegt de Senior Consultant. Salarissen zijn de afgelopen jaren gestegen en het pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden is veranderd. “De secundaire voorzieningen zijn een steeds groter onderdeel geworden van de totale beloning die door sectoren verschillend wordt ingevuld.” Raghoebarsing verwacht ook nieuwe trends te zien in (technische) schaarse functies en de waarde daarvan. “De beloningen voor deze functies worden door het marktmechanisme van vraag en aanbod hoog. De oplossing om buitenlandse kennis te importeren kan qua beloning toch nog hoger of juist lager liggen.” Er zullen mogelijk ook verschillen zijn tussen beloningen van de overheid en particulieren.

Behoefte aan onderzoek
De resultaten worden het vierde kwartaal van 2015 bekendgemaakt. “De resultaten worden zoveel als mogelijk per sector en per functie gepresenteerd.” Met de verkregen informatie kunnen werkgevers zich voorbereiden op uitdagingen, nagaan hoe ‘schaarse expertise’ te belonen, volledige secundaire arbeidsvoorwaarden te ontwikkelen of opties bekijken voor vast en variabele beloning. Maar ook werknemers of vakbonden kunnen nagaan wat de gemiddelde waarde van een bepaalde functie, in een bepaalde sector is. “Zij kunnen bijvoorbeeld voor hun CAO onderhandeling beslissen of zij aan de boven- of onderkant liggen van een range.” In het rapport worden geen namen van deelnemende bedrijven of overheidsinstanties genoemd, benadrukt Raghoebarsing.

Het beloningsonderzoek is ontwikkeld door de vraag van BDO-klanten, die steeds verwezen naar de in 2008 uitgebrachte ‘salariswijzer’. Er is behoefte aan beloningsonderzoeken. Daar deze ontbreken, doen de in Suriname gevestigde bedrijven benchmarks met de regio of internationaal. “Wij kunnen lokaal ook een benchmark bieden, dus faciliteren wij graag daarin.” Het beloningsonderzoek wordt gedaan onder bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen die zich opgeven. Deze deelnemers betalen US$ 150 voor de rapportages met analyses, terwijl derden het rapport kunnen verkrijgen voor US$ 300. Geïnteresseerden kunnen zich registreren tot eind deze week.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April