Egypte doet proefvaart in tweede Suezkanaal
26 Jul 2015, 14:26
foto


De eerste vrachtschepen zijn door Egypte’s tweede Suez-kanaal gevaren te midden van een strenge beveiliging. De proefvaart door de nieuwe waterweg komt een maand voor de officiële opening in augustus.

De bouw van het nieuwe kanaal, die deels naast van het bestaande kanaal loopt, is minder dan een jaar geleden begonnen. De 72km lange route maakt tweerichtingsverkeer mogelijk en is geschikt voor grotere schepen. Verschillende containerschepen uit de hele wereld zijn zaterdag met succes genavigeerd door het kanaal als onderdeel van een proefvaart. Helikopters en marineschepen hebben de schepen als onderdeel van de beveiligingsoperatie begeleid.

Het Sinaï-schiereiland, dat het kanaal begrenst, is een basis voor islamitische militanten, die honderden mensen hebben gedood sinds het leger president Mohammed Morsi in 2013 heeft afgezet.

Het oorspronkelijke Suezkanaal dat bijna 150 jaar geleden is geopend, verbindt de Middellandse Zee met de Rode Zee. De Egyptische president, Abdel Fattah al-Sisi, zegt dat de uitbreiding van één van 's werelds drukste scheepvaartroutes de handel zal stimuleren en de werkgelegenheid in het hele land zal vergroten.

Het kanaal bedient momenteel 7% van de mondiale maritieme zaken, en is één van Egypte's belangrijkste inkomsten bronnen van buitenlandse valuta. De kosten voor de tweede waterweg zijn geraamd op ongeveer US$ 8.5 miljard. Het leger voert de werkzaamheden 1x24 uur uit. Formeel wordt de nieuwe waterweg op 6 augustus opgeleverd, een jaar nadat de bouw is gestart. Er zal dan voldaan zijn aan een ambitieuze doelstelling die president al-Sisi had ingesteld.

Het hoofd van de Suez Canal Authority, Mohab Mameesh, heeft het project bestempeld als "een wedergeboorte" voor Egypte. Ambtenaren zeggen dat de nieuwe waterweg een symbool van het nieuwe Egypte zal zijn. Maar sommige deskundigen zijn sceptisch over de prognoses van de inkomsten. Ze vinden dat het geld anders moet worden besteed.

Zaterdag is bekend geworden dat Mameesh ook plannen heeft om een ander kanaal in de buurt van East Port Said te bouwen aan de Middellandse Zee. Volgens persbureau Reuters bedragen de kosten voor het 9.5 kilometer lange kanaal rond de US$ 60 miljoen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April