President Obama berispt Kenia voor homorechten
26 Jul 2015, 04:35
foto
President Barack Obama en zijn Keniaanse ambtgenoot Uhuru Kenyatta op weg naar hun gezamenlijke persconferentie. (Foto: Reuters)


President Barack Obama heeft Kenia zaterdag gezegd dat de Verenigde Staten klaar staat om meer samen te werken in de strijd tegen de Somalische islamistische groepering Al Shabaab. Tegelijkertijd heeft hij zijn gastheer berispt over homorechten en zegt dat geen enkele Afrikaanse staat mag discrimineren op seksualiteit.

Tijdens zijn eerste bezoek als president aan het thuisland van zijn vader, zei Obama dat Kenia de corruptie moet aanpakken en moet laten zien dat hij de daders vervolgt. Dat zal volgens het Amerikaanse staatshoofd de groei stimuleren. Omkoperij wordt gezien als een belangrijke obstakel voor het bedrijfsleven in heel Afrika.

De Amerikaanse president is op zoek naar versterking van zakelijke banden met een continent dat de thuisbasis is van enkele van 's werelds snelst groeiende economieën. Zaterdag heeft hij ook het woord gevoerd op een door de Amerikanen gesponsorde conferentie om ondernemers te stimuleren.

Veiligheid en homorechten
Hoog op de agenda van de gesprekken met zijn ambtgenoot Uhuru Kenyatta stond de veiligheid. Kenia heeft een golf van aanslagen te verduren gehad door Al Shabaab militanten. "We zijn in staat geweest om hun effectieve controle binnen Somalië te beperken, en hebben netwerken die binnen de regio Oost-Afrika opereerden verzwakt," stelde Obama op een gezamenlijke persconferentie. Hij voegde eraan toe dat Washington meer training en financiering aan Kenia zou geven.

Maar, toen Obama over homorechten sprak, zei hij dat mensen discrimineren voor hun seksuele geaardheid vrijheden uitholt. "Als een Afrikaanse Amerikaan in de Verenigde Staten ben ik mij er pijnlijk van bewust wat er gebeurt als mensen verschillend worden behandeld," zei hij, eraan toevoegend "slechte dingen gebeuren" wanneer een dergelijke pad wordt gevolgd.

Kenia verbiedt zoals veel Afrikaanse landen homoseksuele relaties. De Keniaanse vicepresident William Ruto, die gesprekken heeft gevoerd met Obama, zei in mei dat er "geen ruimte" is voor homo's in Kenia. Kenyatta, die de verenigde houding op veiligheidsgebied heeft verwelkomd, zei dat Amerika en Kenia niet hetzelfde denken over alle aangelegenheden. Hij stelde dat homorechten "vooral niet het belangrijkste zijn” in het hoofd van de Kenianen. "Er zijn een aantal dingen waarvan we moeten toegeven dat we die niet delen – dingen die onze cultuur, onze samenleving niet accepteren."

Obama was voor een tweedaags bezoek in Kenia en is vandaag in Ethiopië.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April