Naks Wan Rutu presenteert upgrade ‘Siri Fu Afrikiti’
26 Jul 2015, 12:21
foto
Jongeren van Naks Wan Rutu voeren de Ingi winti tijdens de musical ‘Siri Fu Afrikiti’. (Foto Ranu Abhelakh)


De succesvolle en boordevol energieke musical ‘Siri Fu Afrikiti’ wordt komende week opnieuw gepresenteerd. Een upgrade versie met vier nieuwe winti’s (konfo dansi) . “We moeten de bezoekers blijven bloeien en wij willen graag het publiek van de eerdere shows weer erbij,” zegt voorzitter Darell Geldorp van Jongeren Naks Wan Rutu.

Aan de originele show ‘Siri Fu Afrikiti’, Zaden van Afrikanen (Kromanti taal), zijn nu de entiteiten Loko, Kantasi, Kuli winti en de Kaiman winti toegevoegd. De aanpassing komt na vraag vanuit het publiek. Om het geheel nog groter en spectaculair te maken zal Sangrafu Winti Formatie samen met Naks Kaseko Loko voor de live muziekbegeleiding zorgen. “Zij gaan voor het eerst samen optreden, onthult Geldorp. “Sangrafu is bekend om hun zang en winti drumspel. Er zijn nu meer instrumenten bij en het koor is versterkt, waardoor het allemaal energieker is.” Met de Sangrafu voorzangers erbij, zijn de dansers ontlast van dit gedeelte en kunnen zij zich volledig geven aan de dans. Er is ook spoken words van Testarella Dompig en Chamera Olensky.

In de vorige shows was de dansopvoering van Winti God Adumankama een van de hoogtepunten. Dit keer zal de zeldzame Loko, de man van de Aisa winti, gedanst door vijf personen ‘het extraatje’ zijn. “Je moet geluk hebben om deze winti te zien tijdens een winti prey.” Door de jaren heen en samensmelting van de Surinaamse culturen zijn geestelijke aspecten van elkaar overgenomen. De Kuli winti is daar een voorbeeld van. Deze dans wordt in de show uitgebeeld door een ‘baba en mai’, zegt Geldorp. “Het is meer een kabra (vooroudergeest). Tijdens een echte prey hoor je de in trance geraakte personen Hindi woorden spreken.” Om de show een niveau hoger te tillen, heeft de organisatie de hulp ingeroepen dansinstructeur Jules Brewster en regisseur Edwin Gefferie. De choreografie is in handen van Geldorp zelf en is ook enigszins aangepast. “Zo zullen de Apuko, Obia en Adumankama dansers na hun respectieve act, op het podium blijven en dan gezamelijk dansen.”

De jongeren van Wan Wan Rutu zijn trost op hun winti cultuur, een nalatenschap van hun Afrikaanse voorouders. Met hun shows proberen zij het publiek meer inzicht hierin te geven en respect te vragen. “Elke winti kent een eigen dansstijl, muziek, ritme en zit vol sierlijke danspassen.” De musical ‘Siri Fu Afrikiti’ is vorig jaar tweemaal opgevoerd. Intussen zijn ongeveer tien dansers uitgevallen en vervangen door nieuwe leden. “Het feit dat jongeren interesse tonen en willen meedoen, geeft aan dat de bewustwording voor de winti cultuur groeit.” Geldorp is daarom ook blij met de erkenning van deze religie en de inwijding van de eerste winti priester, eerder dit jaar.
‘Siri Fu Afrikiti’ is in het Sranan en Nederlands wordt zaterdag 1 augustus in de Congreshal opgevoerd.
Advertenties