Kokoripap op de markt na bittere ervaring
19 Jul 2015, 08:06
foto
Tania Lieuw-A-Soe, voorzitter van Wi! Uma Fu Sranan is blij dat het product nu officieel op de markt is. (Foto's: René Gompers)


De cassavepap smaakt prima. Het is niet alleen voor baby's. De ‘grote mensen’ kunnen kiezen uit ‘naturel’ met wat suiker of cassavepap met extra smaak: rozijnen geweld in cognac. De producenten, voornamelijk vrouwen uit het binnenland, stralen van de goede reacties. Wi! Uma Fu Sranan heeft zaterdag bij Choi Noord haar nieuwste product gelanceerd: de Kokori Cassave Ontbijtpap.

Voorzitter van Wi! Uma Fu Sranan, Tania Lieuw-A-Soe, is zichtbaar blij. “We hebben langer dan een jaar aan dit product gewerkt. Het recept is niet nieuw. Kokori zijn de blokken van cassavemeel die men raspen moet voor gebruik. Wij hebben er een ‘instant’ van gemaakt. Je hebt alleen kokend water of kokende melk nodig om te bereiden. Het is 100 procent biologisch, er zitten geen toevoegingen bij en het is glutenvrij. We zijn trots met de ‘soft launch’. Het product staat voor het eerst in de schappen bij een winkel.”

De productie van cassavepap is door een controverse gegaan. Een maand geleden zijn de cassavefabriek IAP en de Melkcentrale overgegaan tot productie van cassave ontbijtpap voor scholen. “We waren zeer onaangenaam verrast,” benadrukt Lieuw-A-Soe nogmaals tegenover Starnieuws. “Tot twee keren toe hebben wij het product op beurzen gepromoot. Wij hebben veel complimenten ontvangen, vicepresident Robert Ameerali vond dat het product gesubsidieerd moest worden, LVV-minister Soeresh Algoe is er mee op de foto gegaan. De overheid wist waar de vrouwen mee bezig waren. Maar in plaats van hen te steunen, wordt het overheidsbedrijf geaccommodeerd. Men zegt nu dat men al bezig was, maar men heeft dat nooit gepromoot. Ook niet op de laatste beurs in mei. Men stond daar met andere producten. Dan kom je een maand later met pap. Laten we eerlijk zijn, dat concept hebben ze van ons. Wij doen alles zelf, we planten, we verwerken, en nu staat het op de schappen. We zijn trots.”

Wi! Uma Fu Sranan is ook producent van sappen en chips. De grootste afnemer is Hotel Torarica. “De Kokoripap is nu ons paradepaardje. We mikken op de export,” deelt Lieuw-a-Soe mee. De vrouwen gaan onverstoord door met de ontwikkeling van de cassavepap. “Op de eerstvolgende beurs komen wij met een ‘ready to drink’ versie in diverse varianten,” kondigt Lieuw-A-Soe aan. Choi is de eerste winkel waar de Kokori te verkrijgen is voor SRD 18 per 250 gram.

René Gompers
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April