Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 261
19 Jul 2015, 17:56
foto
President Desi Bouterse en gekozen vicepresident Ashwin Adhin. (Foto: Raoul Lith)


“Zo, Baas en vice-Baas zijn met tweederde bij acclamatie gekozen in DNA. Zie je, zo moet je dat aanpakken, nice and easy, zoveel als mogelijk maatschappelijke groepen aanhoren, verhoren, overhoren, gehoren, behoren, herhoren, achterhoren ….”
“En niet-horen; die winti-organisatie vindt dat ze ook gehoord wil worden.”
“Ik denk dat die gelovige adviseur van Baas daar geen positief advies voor zal gegeven.”
“En het is toch niet de bedoeling dat iedereen gehoord moet worden?”
“Maar toch, vooral na al dat hoog van het presidentieel paleis geblazen dekolonisatieproces, zou dit een bewijs van een wat fundamentelere dekolonisatie zijn geweest, dan het weghalen van een oud koloniaal wapenschild door een minder oud, maar ook nog koloniaal wapenschild.”
“Niet zeuren. We moeten ergens beginnen te dekoloniseren; dekolonisation of the mind.”
“Soms krijg ik de indruk dat degenen die het hardst schreeuwen en vechten voor dekolonisatie, het eerst en het meest in the mind gedekoloniseerd moeten worden.”
“Dat ligt niet aan jou om daarover te oordelen.”
“Ik oordeel niet, ik zeg alleen maar.”
“In dat zeggen, zit dat oordeel verwerkt.”
“Heren, luisteren jullie liever naar de maidenspeech van de pas herkozen pres; die had het over een crisis die op ons af komt waaien.”
“Inderdaad, we zullen moeten bezuinigen, en zwaar ook.”
“Niet alleen bezuinigen, maar we zullen ook allerlei prijsverhogingen vanwege de overheid moeten ondergaan. Je hoorde toch al het voorbeeld van zo een goedkoop uittreksel.”
“En laten we eerlijk zijn: heel wat vermogenden dokken belasting no m…. en maken lustig gebruik van al die gesubsidieerde voorzieningen.”
“Net als al tientallen jaren gebeurt in Griekenland; daar vindt men belasting betalen een onding.”
“Daarom puffen ze nu niet van de hitte alleen, maar ook van de crisis; nu gaan ze elkaar politiek te lijf, dalijk ook nog lijfelijk, want voor de rest van de EG is het afgelopen met kredieten geven aan een bodemloos vat, dat de boel maar voor de gek houdt.”
“Doet me aan een bepaald land denken, welk weer? Een land dat ik goed ken, dat helemaal niet ver weg van deze bar ligt, heel dichtbij zelfs.”
“Toen men in Griekenland toch snel wat meer belasting wilde innen, bedacht een slimmerik om luchtfoto’s te nemen, waarop dan de zwembaden te zien zouden zijn; duizenden van die dingen zijn er.”
“En? Is het gelukt?”
“Echt niet. Toen de belastingsdienst ermee begon, lieten al die rijkelui hun zwembad bedekken met zo een militair of andersoortig camouflagenet. Je kunt die dingen voor een appel en een ei kopen bij elke legerdump.”
“Wat slim, mi lob’den man.”
“Dan yu no lobi yusrefi. Kijk wie er nu het meest pinaren in Griekenland: de sociaal zwakkeren, maar die hield men juist zoet met sociale voorzieningen waarvoor de rest van Europa maar steeds voor moest dokken.”
“Aan welk land doet dit mij wederom toch zo denken? Het komt mij allemaal zo bekend voor. Een land dat ook maar van andermans leningen op hoge voet leeft, maar die die schijnwelvaart maar voor de helft uit eigen export en belastingsopbrengsten betaalt.”
“En ik geloof dat datzelfde land is waar het geld dat de overheid trekt van een buitenlandse lening door de ene monetaire autoriteit als inkomsten op de landsbegroting wordt geboekt, terwijl de andere monetaire autoriteit in datzelfde land dat niet doet.”
“En is dat ook niet het land waar men een florerend staatsbedrijf tot het bot leegplundert om al die consumptieve uitgaven zoals salarissen van weer eens bij duizenden aangenomen ambtenaren te dekken? Hebben we het over datzelfde landje, niet aan de Noordzee, want daar maken ze hoe dan ook hun begroting met echte inkomsten en echte bezuinigingen in orde. Nee, ik bedoel een ander land aan een andere oceaan gelegen.”
“Maar wij hier willen niet bezuinigen, want we hebben daar allemaal voordeel aan.”
“Totdat die financiële bom boven onze hoofden uiteenspat, da w’o bari e suku zwarte schaap, wie kunnen we dan de schuld geven?”
“Intussen zijn wij dan dat zwarte schaap, we the people.”
“Maar het zal dan vooral de sociaal zwakkere klasse zijn die de prijsverhogingen, zoals bijvoorbeeld van water en stroom, en de bezuinigingsmaatregelen hard zal voelen.”
“Dat dacht je. Die kan men nog van extra water voorzien met een tankwagen. Maar denk je dat die tankwagen de zwembaden van de rijken zal gaan vullen, of de honderden carwashes die goedkoop gehouden duur drinkwater gebruiken voor de autowas, of al diegenen die hun grasveld daarmee bespuiten?”
“Mi dati, ik heb drie durotanks laten plaatsen, den spang now-now de, dus als de waterprijsverhoging en de droge tijd komen, kan ik m’n plantjes zeker een maand water geven en hopelijk regent het af en toe tussendoor fu lai mi watertank.”
“En de stroomprijs zal zeker ook omhoog moeten gaan, anders is het gedaan met de EBS en met zijn grootste schuldeiser Staatsolie.”
“Begrijp je nu waarom slimme politici van de oppositie half-half hebben meegewerkt om de pres en vice-pres zo snel als mogelijk te doen kiezen? Zodat de coalitieministers zo snel als mogelijk op hun naam al die impopulaire maatregelen zullen moeten nemen, niet op naam van de oppositie. Die zal juist constructief meewerken dat deze maatregelen genomen zullen worden.”
“Ai, eentje heeft al een lijvige lijst met te nemen maatregelen ingediend; maatregelen die ze zelf niet hebben kunnen nemen in de tien jaren dat ze aaneengesloten in de regering zaten.”
“Wat smerig! Die maatregelen willen ze nu anderen laten nemen.”
“Eigenlijk zijn ze dus blij dat anderen de meerderheid in hun eentje hebben, daarom zeggen ze opeens dat ze buigen voor de wil van de meerderheid, daarom zijn ze opeens zo democratisch, terwijl ze nog steeds in hun eigen partijen zo autoritair en dictatoriaal regeren.”
“Dus in feite wil je me zeggen dat die oppositie nu in feite in schijn meedoet, alleen maar om de coalitie die blaka bal te laten slaan met al die noodzakelijke harde maatregelen?”
“Jawel, dat wil ik je zeggen. Denk je dat een stel manjabomen plotseling zal veranderen in cocosnootbomen? Kom nou, wordt toch wakken man!”
“Nee, dit geloof ik niet. Zo gemeen, zo smerig, zo achterbaks kan politiek toch niet zijn?”
“Slaap lekker door, droom zacht verder, tot je gillend wakker gaat schrikken.”
“Maar als jij dat met je simpel sopie-verstand kan zien, zullen de grote politici van de huidige coalitie dat toch ook hebben gezien?”
“Natuurlijk, wat denk je. En dat zal je merken bij de samenstelling van de regering, dat zullen kundige werkpaarden worden; daarom zullen daar geen dommies, jatters en mooi-meisjes inzitten, maar keiharde ‘rausdauwers’ a la deecee Miranda.”
“In feite hebben we dat hard nodig.”
“Daarom gaan we dat krijgen. En de leden van dat regeertteam zullen echt niet alleen uit de Partij van Baas komen, misschien een paar maar. De rest komt van elders, liefst van oppositiepartijen. Dan zal mijn Baas baas boven baas met ze spelen.”
“Waw, zo van: jullie wilden snel meewerken om mij met die jongeman te kiezen, alleen maar om mijn regering die blaka bal te doen slaan, zodat mijn partij zwaar aanhang verliest en jullie dan terug zullen komen? Kakalaka! Ik zeg aan jullie: ‘oh, dankjewel, coöperatieve, meewerkende oppositie. Nu gaan jullie ook meewerken door zitting in die regering te nemen en dan zal ik als Baas met mijn veepee jullie sjwepen dat jullie die maatregelen doorvoeren. En willen jullie niet, willen jullie liever dat ik je als Somo wegjaag of dat jullie zelf de regering uitrennen, jankend met de staart tussen de poten, dan heb ik radio Limbasi fu masi unu ini eng makanah-story. Hij en sem vaste bellers.”
“Zo, dus dat staat ons te wachten. Dat zijn die zware tijden die ons te wachten staan, dat is dus die crisis die in aantocht is.”
“Jawel, maar misschien heeft hij ook verder dan de muur gekeken, want die kwestie Griekenland kan nou net de lont in dat kruitvat Europa zijn.”
“En de paus op bezoek in zijn geboorte-continent, heeft duidelijk gezegd dat op religieus gebied de derde wereldoorlog al begonnen is; extreme groeperingen moorden onder het mom van geloof christenbroeders, zusters en kinderen uit.“
“Luister no, laten we drinken, voordat ook dit duurder wordt. Proost”

Rappa
Advertenties