Herkozen president voorspelt zware recessie
14 Jul 2015, 13:13
foto
President Desi Bouterse heeft op een persconferentie kort na zijn herverkiezing een zware recessie voorspeld. Naast hem Ashwin Adhin die gekozen is tot vicepresident. (Foto: Raoul Lith)


De tijd van een onbezorgde, onbesuisde leven is voorbij. Althans voor de komende periode. President Desi Bouterse heeft een sombere toekomstbeeld geschetst tijdens de persconferentie kort na zijn herverkiezing in De Nationale Assemblee.

Zelf zegt hij niet somber te zijn, maar realistisch. Hij schetst dat de tijd waar er SRD 1 wordt betaald voor een uittreksel en waarbij duizenden liters gesubsidieerde drinkwater verloren gaan bij de vele carwashes voorbij is. “We moeten beseffen dat we deel en onderdeel zijn van de wereld. Wat we moeten doen is uitkijken dat we niet verpletterd worden door wat op ons afkomt.”

Het staatshoofd heeft meegedeeld dat er een platform komt die nationale issues moet formuleren in een tijdsperspectief. Uit het platform moet een gedragen beleid voortvloeien dat naar prioriteiten zal worden uitgevoerd. President Bouterse is dan ook heel blij met de coöperatieve houding van de oppositie. Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat hij ruimte zal geven aan deskundigheid uit alle sociaal-maatschappelijke groeperingen.

De herkozen president schetst een zware recessie die we tegemoet gaan, “een recessie a la 1929.” Voor hem is het dus meer dan noodzakelijk om “all hands on deck” te krijgen. Hij is ervan overtuigd dat Suriname de schokken alleen kan opvangen door de krachten te bundelen. Het is volgens het staatshoofd zaak dat we als land ernaar werken om de nationale groei boven de 1% te houden en niet in het negatieve te belanden. Bij de laatste recessie in 2008 heeft Suriname het gepresteerd om een groei te noteren van 4%. “Dit land heeft voldoende veerkracht, maar we moeten ons ervan bewust zijn van wat op ons afkomt. En dat is een heel serieuze zaak.”
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April