Naipal: Graafwerkzaamheden Braamspunt zorgwekkend
12 Jul 2015, 04:41
foto
Zandafgraving te Braamspunt.


Bij Braamspunt wordt sinds jaar en dag zand afgegraven. Protesten van milieuorganisaties en anderen hebben tot nu toe geen verandering hierin kunnen brengen. “Zand is een stabilisator van de kust”, zegt Sieuwnath Naipal, hoogleraar Klimaatverandering en Water aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, aan Starnieuws.

“Wanneer het regent, penetreert het water de modder niet. Maar bij zand kan het zoetwater dan zakken in de bodem. Doordat zoetwater op zoutwater drijft vormt dit dan een soort ‘lens’. Dit creëert dan het brakwatersysteem in de bodem, dat voor de perfecte condities zorgt voor een divers ecosysteem met veel vis, krabben, garnalen, vogels, herten, en zo kunnen we nog honderden dingen opnoemen," stelt Naipal.

De hoogleraar geeft ook aan dat zeeschildpadden de zandbanken nodig hebben om hun eieren te leggen en schuiven ook met de banken mee. Als er dan een ingreep plaatsvindt in het ecosysteem door te graven en te vernietigen, komt er een einde aan het natuurlijke proces. Dit gaat over enkele jaren weer tot miljoenen investering leiden op kosten van de Staat om dammen te gaan bouwen. Hij geeft aan dat alvorens er beslissingen worden genomen, de verantwoordelijken ook moeten overwegen of hun keus op lange termijn wel goed is. “Ik vind niet dat mensen echt bewust zijn van wat er verloren gaat, en onderschatten de gevolgen die deze acties kunnen hebben in de toekomst," benadrukt Naipal.

Leroy Troon
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April