Ondernemers willen structureel overleg met LVV
08 Jul 2015, 00:01
foto
Ruim dertig ondernemers uit de landbouw, veeteelt en visserij hebben dinsdag een onderhoud gehad met de NDP-top.


De organisaties in de sectoren Landbouw, Veeteelt & Visserij (LVV) moeten zich bundelen. Dit is nodig om in constant overleg te kunnen zijn met de beleidsmakers. De sectoren kennen veel problemen en hebben aardig wat vertegenwoordigende organisaties die elkaar beconcurreren. Daar moet zo snel mogelijk verandering in komen om de noden op te kunnen lossen. Er wordt gewerkt aan een overkoepelingsorgaan.

Een delegatie van ruim dertig personen uit de LVV-sector heeft dinsdag de informatiesessie met de NDP-top bijgewoond. “We moeten de hand ook in eigen boezem steken”, geeft Rieknath Sanchit, woordvoerder van de aanwezige vertegenwoordiging, toe. “De totale sector is slecht georganiseerd en de verschillende organisaties beconcurreren elkaar. Er is een aanzet gegeven om de hele sector te organiseren. Met de besturen van de verschillende organisaties zal er overlegd worden om te komen tot een groot orgaan, een overkoepelende organisatie. Maar dat gaat een heleboel tijd kosten en een heleboel geduld.” De ondernemers willen betrokken worden bij beleidsbeslissingen die hen regarderen.

De presidentiële commissie is enkele zaken voorgehouden die de ondernemers op korte termijn aangepakt willen zien. Binnenkort begint de padie oogst. De schuren zitten vol; er is geen ruimte, deelt Sanchit mee. De boeren vragen hulp van de overheid bij de export van padie en rijst. De enorme schulden bij de bank willen de boeren herschikt zien, het rijstinstituut Adron moet geheractiveerd worden om onderzoek naar rijstsoorten en zaaizaad te doen. De exporterende groente en fruittelers willen een faciliteit waarbij de verpakking en het onderzoek door de autoriteiten (douane, BID-team, Militaire Politie) centraal gebeurt. Op de luchthaven worden de verpakkingen opengescheurd en aan onhygiënische toestanden blootgesteld, geeft Sanchit aan. De vissers willen dat de kustwacht bij wet geactiveerd wordt.

Winston Lackin, woordvoerder van de presidentiële commissie, geeft aan dat de voorstellen zeker worden meegenomen en dat de groep ruimte krijgt om nog meer suggesties te doen. Lackin is tevreden met het verloop van het gesprek en het bereikte resultaat: het oprichten van een overkoepelend overleg orgaan. “We kijken niet om naar wat verkeerd gegaan is. We gaan na hoe een platform te creëren dat de zekerheid van veilig voedsel garandeert, hier en in de regio. Iedereen onderkent de potentie en dat de inspanningen bijeen gebracht moeten worden.”

René Gompers
Advertenties