CCK pleit voor vak normen en waarden in het onderwijs
08 Jul 2015, 02:12
foto
Vertegenwoordigers van het CCK, van links naar rechts: Anthonius te Dorsthorst, Hesdie Zamuel en Eddy Quatier.


Het Comité Christelijke Kerken (CCK) stelt voor om normen, waarden en ethiek in het onderwijs op te nemen. Een deel van het CCK-bestuur heeft dinsdag een informatiesessie gehad met de NDP-top. Het onderwijzen van basisomgangsvormen moet helpen de verruwing van de maatschappij weg te werken stelt de organisatie.

“Het gaat niet alleen om normen en waarden in de politiek. Het is iets dat je overal tegenkomt,” geeft Hesdie Zamuel aan. “Bijna iedereen klaagt over normverval, dat men geen rekening meer houdt met elkaar. Wij denken dat we terug moeten naar de basis. En dat is het hebben van een levensbeschouwing. Het maakt niet uit of je in God gelooft of niet, je moet een levensbeschouwing hebben, een visie op het leven.” CCK stelt voor om dit als een vak op school te introduceren. “Vanaf de lagere school zullen kinderen waarden en normen leren. We moeten hen leren dat we niet zomaar hier zijn, wat het is om met elkaar om te gaan, wat het is om samen te leven. Op de hogere niveaus komt het vak ethiek,” legt Zamuel uit.

CCK is nog steeds tegen de aanname van de amnestiewet. “Wij vinden het nog steeds geen goede zaak,” zegt CCK-voorzitter Antonius ‘pater Toon’ te Dorsthorst aan journalisten. “Het schijnt dat de Surinaamse samenleving het geaccepteerd heeft,” merkt pater Toon op. “Je wordt als het ware een roepende stem in de woestijn, maar volgens onze normen en waarden zou het niet moeten kunnen dat tegen de grondwet ingegrepen wordt in een lopend proces. We staan nog steeds op dat standpunt maar dat is nu niet ter sprake geweest. Ons is gevraagd met voorstellen voor het regeerprogramma te komen, de amnestiewet is buiten de context.”

Er is verder gesproken over milieuvervuiling, grondenrechten, over eerlijke verdeling van de welvaart en over gelijkstelling van het bijzonder en openbaar onderwijs deelt Zamuel, ondervoorzitter van CCK mee. De problemen en oplossingen zijn op papier gezet en aangeboden aan de presidentiële commissie. De Inter Religieuze Raad in Suriname (Iris) gaat binnen een week ook een document met voorstellen aanbieden voegt Winston Lackin, woordvoerder van de commissie toe. Lackin geeft aan dat het gesprek ‘goed’ was en dat er een vervolg komt. “Afgesproken is dat in het natraject zeker weer overleg zal plaatsvinden met deze groep, vooral als het gaat om de verruwing van de maatschappij.”

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April