Mensen met een beperking vragen om oplossingen
07 Jul 2015, 00:58
foto
Het NDP-onderhandelingsteam in gesprek met mensen met een beperking. Dit onderhoud vond plaats in de Congreshal.


Mensen met een beperking hebben maandag in een twee uur durend gesprek met het NDP-onderhandelingsteam hun grieven kenbaar gemaakt en oplossingen aangedragen voor nijpende problemen. De groep onder leiding van Aniel Koendjbiharie van Wan Okasi, heeft wederom een petitie, die al in 2007 aan de vorige regering was aangeboden, ingediend. De overheid zal zo snel mogelijk proberen de positie van de groep te verbeteren.

De groep wil de financiële steun van SRD 325 per maand minstens gelijkgesteld hebben aan Algemene Oudedagsvoorziening (AOV). Daarnaast heeft de groep liever het geld gestort op de bank in plaats van het maandelijks, op een bepaalde dag, ophalen bij wijkkantoren. “Het komt voor dat je de taxi pakt om je geld op te halen en de mensen die moeten uitbetalen er niet zijn” vertelt Koendjbiharie aan Starnieuws. “Daarnaast wil de groep meer toegankelijkheid naar gebouwen. Zelfs Sociale Zaken waar we voor onze zaken moeten zijn, is moeilijk toegankelijk voor ons.” Huisvesting is ook een groot probleem. Zij die in staat zijn een huis te kopen moeten die kans ook krijgen. Speciaal vervoer is heel erg schaars. De groep wordt ook gediscrimineerd bij normaal vervoer, haalt Koendjbiharie aan. “Een kind betaalt voor schoolvervoer nog geen SRD 30 op jaarbasis. Een kind met een beperking SRD 100 per maand. Wij willen gelijkheid.”

Winston Lackin, woordvoerder van de NDP, deelt mee dat de overheid de aangedragen oplossingen meeneemt en gaat werken aan lotsverbetering. “Eigenlijk moeten we ons allen schuldig voelen, omdat we nagelaten hebben goed genoeg te kijken naar de behoefte van deze groep die buiten haar schuld om in deze positie terecht is gekomen. Er is opgemerkt dat je in een een fractie van een seconde kan behoren tot deze groep. Het is zaak dat we niet alleen als regering, maar als totale samenleving gaan kijken naar de behoefte van deze groep Surinamers.”

De overheid is met nadruk gevraagd de verdragen aangaande de mensen met een beperking te ratificeren. “Er is wel getekend en we hebben toegezegd met de meeste spoed hieraan te zullen werken,” meldt Lackin. “Het bekrachtigen van de verdragen legt ook druk op de wetgeving om voorzieningen te treffen voor de groep.” Koendjbiharie is blij met het onderhoud. “Ik zal blijer zijn als het niet bij toezeggingen blijft. We vragen al jaren om aandacht. We krijgen weer hoop.”

René Gompers
Advertenties