USV: toename aantal vrouwelijke DNA-leden 'positief'
06 Jul 2015, 22:07
foto


Het DNA-UNDP project ‘Meer vrouwen in besluitvorming 2015’ en de ‘Ook Zij Campagne’ door STAS International hebben samen met acties van maatschappelijke organisaties zoals Projecta, Women’s Rights Centre en Vrouwen Parlement Forum, een belangrijke bijdrage geleverd in het bevorderen van politieke participatie van vrouwen. Er zitten in de nieuwe DNA 15 vrouwelijke leden. Dat door politieke leiders meer vrouwen gekandideerd zijn en ook op verkiesbare posities geplaatst zijn, noemt de Unie van Surinaamse Vrouwen (USV) een positieve ontwikkeling en zij herinnert eraan dat in het proces van ontwikkeling van wetgeving en beleid, participatie van vrouwen landelijk van belang is.

De historische aanwinst van 29,4 procent vrouwelijke DNA leden is bereikt door toename van het aantal vrouwelijke kandidaten (respectievelijk 31 procent in 2010 en 33 procent in 2015) en door hun rangschikking in hogere (verkiesbare) posities op de kandidatenlijsten (in 2010 waren er 9 vrouwelijke lijsttrekkers en in 2015 was dit aantal gestegen naar 16), geeft de USV aan.

De afgelopen jaren was er een terugval van vrouwelijke parlementariërs van 25 procent in 2005 naar 10 procent in 2010. In de afgelopen periode was er een historische terugval van 3 vrouwelijke ministers naar slechts 1 vrouwelijke minister. Voorzitter Asha Mungra van de USV, spreekt van een dieptepunt, vooral als gedacht wordt aan de oproep/opdracht van Politieke Participatie van vrouwen in het licht van het VN-Vrouwenverdrag.

De Inter-American Commission on Human Rights (IACHR) had bij een bezoek aan Suriname in januari 2013 het nog steeds lage niveau van politieke participatie van de vrouwen aan de kaak gesteld. Zij gaf aan dat de Surinaamse staat de noodzakelijke wetgevende-/ politieke maatregelen en regulerende maatregelen moet adopteren om de reeks van barrières die vrouwen ondervinden, om gelijke kansen te hebben om besluitvormingsposities te bemachtigen, op te heffen.

De constatering van Sharda Ganga, dat er sprake is van een structurele ontevredenheid omdat in een aantal districten door de helft van de politieke partijen geen vrouw op de lijst geplaatst is, wordt ondersteund door de USV. Evenzo dat nog een belangrijk aantal vrouwen niet op verkiesbare plaatsen was geplaatst op de verschillende lijsten.

De unie bepleit herevaluatie van het Surinaamse kiesstelsel en zegt te wensen dat de vrouwelijke parlementariërs zich met de steun van het Surinaamse volk, zullen inzetten voor het waarborgen van een gezond gezinsleven en het geestelijk- en maatschappelijk welzijn van Surinamers. De USV kijkt ook vol goede hoop uit naar de positionering van het aantal vrouwen in de komende regering.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April