Algoe: Ashruf moet zijn koeien weghalen
06 Jul 2015, 14:55
foto
Vlnr: Dennis Leckie (adviseur), Glenn Ashruf, Arthur Krommie (adviseur) en Henk Veldkamp (adviseur) tijdens een persconferentie. (Foto: Raoul Lith)


“Ashruf moet liever vandaag dan morgen zijn runderen weghalen van Tibiti.” Zo reageert minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij tegenover Starnieuws. Hij benadrukt dat hij nimmer heeft gezegd dat de ondernemer zijn runderen niet mocht weghalen. Ashruf krijgt vandaag nog zijn brief om zijn kudde te verwijderen van Tibiti.

“Ik heb altijd gezegd dat hij na de quarantaine periode, zijn runderen moet weghalen.” Op een persconferentie vandaag heeft ondernemer/slager Glenn Ashruf de ontwikkelingen over zijn runderen en het ministerie van LVV uit de doeken gedaan. Adviseur Arthur Krommie vermoedt dat er meer speelt. Hij vraagt zich af waarom militairen het vee bewaken. “Is dat een nieuw fenomeen, wat moeten wij hierachter zoeken?”

Zo’n 400 runderen van de ondernemer zijn al maanden op het slachtvee vermeerderingsbedrijf te Tibiti waar LVV bezig is met het project 'Stimulering Kleine Herkauwers'. Minister Algoe die niet op de hoogte was van de runderen, besliste nadat hij dat te weten kwam, dat de kudde tien weken in quarantaine gehouden moest worden. “Het gaat niet om Ashruf, maar om de hardwerkende veehouders in Suriname. Als er maar sprake was van één ziek beest of een of ander virus, bestond de mogelijkheid dat de hele sector naar de filistijnen was. Het lijkt simpel, maar we blijven niet stilstaan bij de staart die het kan hebben.”

Krommie wijst erop dat de ondernemer zijn dieren eerlijk heeft gekocht voor US$ 706.000, waarbij er een fikse lening bij de Hakrinbank is genomen. “Waarom probeert de minister deze ondernemer de grond in te boeren. Minister geeft u de ondernemer alstublieft zijn beesten terug.” Het lijkt erop dat het verzoek van Krommie wordt gehonoreerd. Minister Algoe zegt dat er een schaderapport is opgemaakt en dat Ashruf de schade die de kudde onder andere aan bedrading heeft aangericht moet betalen. “Hij moet zijn dieren daar weghalen.”

De adviseur van Ashruf vindt dat de minister bezig is met power play. “Hij negeert het vonnis van de rechter en laat de boete oplopen tot het maximale SRD 1 miljoen.” De volgende stap zegt Krommie is juridisch en dat is beslaglegging op tegoeden van de overheid. “Wat zeer jammer is in deze precaire, monetaire situatie waarin het land verkeert.”
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April