Bergen geld te verdienen met effecten en animaties
06 Jul 2015, 08:08
foto
In de stand van Srapu Studio werden diverse animaties en visuele effecten getoond aan het publiek. (Beeld: René Gompers)


Visuele effecten, animaties en animatiefilms brengen bergen geld op. In de afgelopen vier jaar zijn er miljarden van de grote Amerikaanse producties uitbesteed aan talent uit Europa, Azië en in mindere mate het Caribisch Gebied. Suriname wil niet langer achterblijven in deze sector. Op de ICT Summit is het Suriname Animation Network (SAN) aangekondigd. Hiermee wordt voldaan aan een belangrijk vereiste: het verenigen van de digitale kunstenaars. De grote studio's besteden geen werk uit aan individuen.

In maart 2016 moet SAN geproclameerd worden. Suriname sluit zich met deze stap in het rijtje aan van Trinidad & Tobago, Jamaica, Barbados en Guyana. De bedoeling is dat er een sterke Caribische vertegenwoordiging komt deelt Camille Selvon-Abrahams mee aan Starnieuws. Zij is de coördinator van Animation Studies op de University of Trinidad & Tobago. “Het is ontzettend belangrijk om ons te verenigen,” benadrukt zij. “Als wij indruk willen maken in deze industrie moeten we sterk staan. Want wij gaan concurreren met landen als Korea en Singapore. Onze zwakte in de regio is dat we klein zijn in aantal. Aan talent ontbreekt het zeker niet. Daarom is het zo belangrijk dat we ons verenigen.”

Jason Hoefdraad van Srapu Studio, de trekker van SAN, is enthousiast over het groots gebeuren. “Het gaat niet alleen om het visuele. Het is meer dan dat,” merkt Hoefdraad op. Tekenaars, boetseerders, schrijvers, code schrijvers en andere kunstenaars krijgen nu een kans om aan topproducties te werken. Kijk maar naar de aftiteling van een animatiefilm, dan zie je hoeveel mensen van allerlei disciplines aan mee hebben gewerkt. We beseffen in dit land niet zo goed waar we op zitten.”

Een van de eerste acties van SAN is het houden van een animatiewedstrijd. De winnaar wordt toegevoegd aan een delegatie die in oktober vertrekt naar Trinidad & Tobago. Er wordt daar kennis gemaakt met de andere netwerken. Het bezoek valt samen met een animatiefestival. “Ik hoop dat de overheid dit volgt,” geeft Hoefdraad aan. “Ik hoop dat ze zich ervan bewust worden dat dit een behoorlijk potentiële branche is, dat ze ons de volle ondersteuning geven, zodat we als land hiermee groot kunnen worden.”

René Gompers
Advertenties