Sport en Jeugdzaken blijft als ministerie bestaan
06 Jul 2015, 00:51
foto
De sport-ster van Suriname, zoals gepresenteerd door het Surinaams Olympisch Comité.


Het Surinaams Olympisch Comité (SOC) is blij dat tijdens het onderhoud met de NDP-top onder leiding van president Desi Bouterse meegedeeld is dat het ministerie van Sport en Jeugdzaken blijft. Eerder werd aangegeven dat dit departement weer samen zou smelten met Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Secretaris-generaal van SOC, Astra Singh, bevestigt dit tegenover Starnieuws.

Voor de ontwikkeling van sport is het volgens SOC belangrijk dat het departement blijft bestaan. Er is veel te doen rond de ontwikkeling van de sport en het stimuleren van een gezonde leefstijl, zegt voorzitter Guno van der Jagt. Het SOC is een overkoepelende organisatie en heeft een totaal overzicht van het sportgebeuren in het land. Aangegeven is tijdens het gesprek dat het SOC zijn bijdrage wil leveren voor de ontwikkeling van de sport. Kinderen moeten veel meer bewegen, waarbij schoolsport belangrijk is.

Singh zegt dat overgewicht bij kinderen zorgwekkend is in het Caribisch gebied, dus ook Suriname. Singh stelt dat er een goede samenwerking moet zijn tussen de ministeries van Sport en Jeugdzaken, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Volksgezondheid. Het allerbelangrijkste is dat de bevolking gezond is om goed aan sport te kunnen doen. "Kinderen moeten meer bewegen in het algemeen".

Tijdens het onderhoud met de president is de beleidsnota van het SOC aangeboden. Hierin is aangegeven waar de organisatie zich sterk voor maakt. De situatie waar het SOC naar streeft is dat elke Surinamer, van wieg tot graf, een gezonde bewegingsontwikkeling mag doormaken. Het onderwijssysteem speelt hierin een cruciale rol. Er moeten voldoende faciliteiten en leerkrachten zijn om deze beweging mogelijk te maken. Hiermee wordt een basis gelegd, niet alleen voor een uiterst gezonde bevolking, maar ook voor het destilleren van sporttalent om te komen tot internationale topsport prestaties.
Dit betekent een totale ommekeer in de benadering van sport. Om het concept succesvol te kunnen uitvoeren, zullen verscheidene ministeries en de sportgemeenschap nauw samen moeten werken.

Het SOC heeft de volgende voorstellen voor de korte termijn, met een lange termijn uitwerking:
1. Samenwerkingsverband op beleidsniveau creëren met de ministeries van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur, Sport en Jeugdzaken en Volksgezondheid;
2. Ontwikkelen en uitvoeren van het ‘Long Term Athlete’s Development’ principe;
3. Creatie van een ‘Top Sport’ fonds, eventueel uit middelen van de Surinaamse loterijen;
4. Hosten van de 1e Caribbean Games in 2017.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April