Fidel Castro in zeldzame publieke optreden
05 Jul 2015, 20:26
foto
Fidel Castro verscheen geanimeerd op beelden die zijn vrijgegeven door de Cubaanse staatsmedia. (Foto: AFP)


De voormalige Cubaanse leider Fidel Castro is voor het eerst in meer dan een maand in het openbaar verschenen. De staatstelevisie heeft beelden getoond van Castro tijdens een bijeenkomst met kaas-experts in de buurt van de hoofdstad Havana.

Fidel (88) heeft de macht in 2006 overgedragen aan zijn jongere broer Raul, nadat hij worstelde met zijn gezondheid. Zijn verschijning komt dagen nadat Cuba en de Verenigde Staten (VS) hebben aangekondigd dat ze de ambassades in elkaars hoofdsteden zullen heropenen op 20 juli.

Fidel wordt zeer zelden gezien in het openbaar en de geheimzinnigheid rondom zijn gezondheid, houdt de media op scherp tijdens zijn publieke optredens. De voormalige Cubaanse leider heeft meer dan vier uur gesproken met de kaas-experts die een training hebben verzorgd.

De historische dooi in de betrekkingen tussen de vijanden van de oude Koude Oorlog is tijdens een gezamenlijke media-bijeenkomst aangekondigd op 17 december door de presidenten Barack Obama en Raul Castro. Er was geen onmiddellijke commentaar van Fidel en analisten zeggen dat de toenadering er niet geweest zou zijn als hij nog steeds aan de macht was.

Iets meer dan een maand later, verbrak hij zijn stilzwijgen in een brief die is gepubliceerd in de Cubaanse krant Communistische Partij, Granma. "Ik heb geen vertrouwen in het beleid van de Verenigde Staten ... maar dit betekent niet dat ik een vreedzame oplossing voor de conflicten verwerp," schreef hij. De relaties tussen beide landen waren sinds de vroege jaren 1960 bevroren. De VS verbrak de banden en legde een handelsembargo tegen Cuba op.
Advertenties