Bond wacht reactie dWT-directie af op oordeel raad
05 Jul 2015, 18:47
foto
De onvrede bij de personeelsleden van de Ware Tijd heeft er al toe geleid dat de krant vier dagen in mei niet is uitgekomen.


Robby Naarendorp, voorzitter van de personeelsbond bij de Ware Tijd, vindt het maar niks dat de directie van het krantenbedrijf in een hoerastemming is na het oordeel van de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname. Hij vindt dat directeur Ben Halfhide zich moet schamen voor zijn communiqué en zijn houding waarmee hij de hele samenleving voor de gek houdt.

“De reactie toont de man zijn karakter. Hij zou zich diep moeten schamen dat hij de hele Bemiddelingsraad heeft gedesavoueerd. En dan is hij in een hoerastemming,” verwoordt Naarendorp zijn mening aan Starnieuws. Tijdens zijn pogingen om partijen in het arbeidsconflict op één lijn te krijgen had de Bemiddelingsraad een beroep gedaan op de werkgever om gedurende de bemiddeling geen disciplinaire maatregelen tegen de actievoerders te treffen. De werkgever heeft dit beroep aan zijn laars gelapt en heeft disciplinaire maatregelen getroffen tegen de actievoerende personeelsleden. De bond heeft daarentegen wel gehoor gegeven aan het beroep van de raad om de acties op te schorten en niet in de pers te treden.

Een voorstel van de raad van 15 juni om tot een oplossing van het geschil te geraken, heeft de directie drie dagen later van de tafel geveegd. De directie heeft daarop de raad meegedeeld dat hij geen heil ziet in een gemeenschappelijke voorstel aan partijen. In een oordeel van de raad zouden beide partijen zich in kunnen terugvinden, ondanks het oordeel niet bindend is.

De Bemiddelingsraad heeft nadat er geen overeenstemming kon worden bereikt tussen partijen over twaalf punten, zijn oordeel gegeven. Onder de knelpunten zijn lonen, vakantiedagen (opsparen), toelagen (vervoer, kas en nacht), functie-analyse en pensioenen. De raad adviseert de werkgever de lonen van de personeelsleden ingaande 1 januari 2015 ongedifferentieerd te verhogen met 5,5%. De vakbond had 10% gevraagd. Naarendorp zegt hierover dat de 10% een onderhandelingsbod was. “Veel bonden zijn de onderhandelingen met 10% gestart om te eindigen tussen 4 en 7%. Wij kunnen leven met de 5,5% van de raad, wat heel wat anders is dan wat de directie had voorgesteld.” De directie wilde bij de onderhandelingen met de bond een verhoging van SRD 90 voor de salarisgroep onder de SRD 3.000 en SRD 60 voor de groep boven de SRD 3.000. Bij de raad heeft de directie een loonpercentage van 4,5% aangegeven.

Vervoerstoelage gaat naar SRD 100; de nachttoelage blijft gehandhaafd; kinderbijslag gaat naar SRD 50, luidt het oordeel van de raad. De directie wilde de nachttoelage niet meer uitbetalen en had SRD 39 voorgesteld voor kinderbijslag. Het bedrijf kent geen pensioenregeling en de raad gaat mee met de bond om de wettelijke pensioenregeling toe te passen. Over de functie-analyse –waar al in de cao van 2000 wordt gesproken – zegt de raad dat partijen in het tweede cao-jaar met elkaar in overleg moeten treden om hiervoor een bevredigende oplossingen voor te bewerkstelligen.

“De verhoudingen tussen bond en directie zijn enorm vertroebeld,” zegt Naarendorp. Hij kijkt uit naar de volgende stap van de directie.
pdf-icon.gif Communiqué_directie_dWT_over_oordeel_Bemiddelingsraad.pdf                
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April