CIOB wil versnelde ontwikkeling Brokopondo
05 Jul 2015, 13:03
foto


De stichting Centrum voor Integrale Ontwikkeling Brokopondo (CIOB) is zaterdag geproclameerd in het district. Jerry Finisie, voorzitter van de organisatie, deelt mee dat het maatschappelijk proces versneld moet worden dat leidt tot verbetering en vooruitgang van de leefconditie en bestaanszekerheid van de bewoners van Brokopondo.

In 1958 werd in Brokopondo het stuwmeer voor het verkrijgen van hydro
energie voor de aluminium fabriek van de Alcoa (Suralco) te Paranam geprojecteerd en daarna aangelegd. Enkele duizenden bewoners van het gebied, in het bijzonder van de stam der Saramaccaners, werden ontheemd en moesten hun eeuwenoude leefgebied verlaten door de aanleg van het stuwmeer. Zij kregen hiervoor een armzalige en soms zelfs helemaal geen compensatie, stelt CIOB. Van de langdurige en uitgebreide economische activiteiten, zoals de exploitatie van hout en goud hebben zij verhoudingsgewijs ook amper profijt gehad.

Ruim 55 jaar na het instellen van dit district, vindt CIOB het moment aangebroken om het tij te keren. Zij wenst dat de bewoners en de economische potentie van hun leef- en woongebied tot hun recht komen en een merkbare vooruitgang in en verbetering van de bestaansvoorwaarden tot stand brengen.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April