Argentinë favoriet voor Copa America
04 Jul 2015, 16:30
foto
Messi en co. tijdens een training in Chili. (Foto: Reuters)


Het team van trainer Gerardo Martino is vandaag favoriet om Copa America voor de eerste keer te winnen sinds 1993. Argentinië speelt straks de finale tegen gastland Chili.

Chili heeft zich relatief gemakkelijk door de groepsfase gewerkt. Los Rojas heeft geprofiteerd van zijn zwakkere tegenstanders, waarbij de scheidsrechter ook de neiging had in het voordeel van het gastland te fluiten.

Argentinië van aanvoerder Lionel Messi is bijna gestruikeld tegen Colombia, dat ze in de kwartfinale met penalty’s huiswaarts hebben gestuurd. In de halve finale was de blauw-wit gestreepte formatie vernietigend tegen Paraguay dat ze versloegen met 6-1. Het was een vertoon van de ravage die Argentinië kan aanrichten als hij daartoe de kans krijgt.

Sportingbet berekent de kans dat de finale wordt beslist door penalty’s op 10 tegen 1. De Chileense voorhoedespeler Eduardo Vargas is tot nog toe de topscorer van het toernooi en favoriet voor de Gouden Schoen. Vargas is de held van de halve finale wedstrijd tegen Peru. Hij heeft beide doelpunten in die wedstrijd gescoord en staat met vier doelpunten aan top. Teamspeler Arturo Vidal en Argentinië’s Sergio Aguero volgen hem met elk drie doelpunten in het toernooi.

Messi, die als favoriet was getipt voordat het toernooi begon, heeft slechts één keer gescoord uit een penalty. Maar de gevleugelde voorhoedespeler was de creatieve vonk van veel van de doelpunten van Argentinië. Meer dan elke speler heeft hij 17 schoten op het doel gehad vanuit een open positie. Hij heeft echter gefaald om de bal in het net te krijgen. En toch is Messi 3 tegen 1 favoriet om vandaag in de finale als eerste te scoren.

De 28-jarige Barcelona-ster zegt dat zijn team met beroemde talenten wanhopig is om hun status op te krikken door de finale te winnen. De finalisten van de wereldkampioenschappen van 2014 hebben in 22 jaar geen grote prijs gewonnen. "Deze generatie is wanhopig om een titel te winnen met de nationale ploeg", zegt Messi. "Als team verdienen we het om iets te winnen en het zou zoveel betekenen na het WK, waar we zo dichtbij kwamen."

In het Argentijnse elftal zitten Sergio Aguero, Javier Mascherano, Angel Di Maria, Carlos Tevez en Gonzalo Higuain. "Als deze generatie spelers niets wint, gaat het ons voor de rest van ons leven spijten,” stelt Aguero die uitkomt voor Manchester City.

Als La Albiceleste vandaag de 14de Copa America-titel wint, schaart hij zich bij Uruguay als de meest succesvolle ploeg in de geschiedenis. Chili met Alexis Sanchez en Arturo Vidal, heeft in tegenstelling tot Argentinië nooit de Copa America gewonnen. De ploeg is vier keer als runner-up geëindigd. De gastheer is er in de 24 keer dat hij tegen Argentinië uitkwam, nooit in geslaagd La Albiceleste te verslaan. En toch worden sommige kaarten voor de finale in het Estadio Nacional in Santiago verkocht voor US$ 23.350.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April