Burger Initiatief komt met voorstellen voor goed bestuur
04 Jul 2015, 08:16
foto
De vertegenwoordigers van het Burger Initiatief voor Participatie en Goed Bestuur. Aan het woord is Sharda Ganga. (Beeld: René Gompers)


Het Burger Initiatief voor Participatie en Goed Bestuur heeft een ‘vruchtbaar’ gesprek gehad met president Desi Bouterse. Het gesprek van ruim anderhalf uur vrijdagavond is geëindigd in een concrete afspraak: binnen twee weken gaat de groep schriftelijke voorstellen doen aan de regering voor oplossingen en reorganisatie van beleid op een aantal gebieden.

De groep bestaat uit vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en milieuorganisaties. Sharda Ganga en Karin Refos hebben journalisten na het onderhoud te woord gestaan. “Dit is een groep van mensen die zich sterk maakt voor een ‘inclusieve ontwikkelingsagenda’ geeft Ganga aan. “We staan voor een ‘mensenrechten benadering van ontwikkeling’. Het is heel simpel. Mensen zijn burgers, burgers hebben rechten. Iemand heeft de plicht om aan die rechten te voldoen. De staat is de primaire plichtdrager maar niet de enige.” Er zijn elf thema's waar het collectief zich sterk voor maakt zoals milieu, gender, ondernemerschap, gezondheid, kinderrechten, rechten van tribale volken.

Met de president is gesproken over hoe een samenwerking aan te gaan met de burgermaatschappij en hoe die in te zetten bij de ontwikkeling van het land. “We hebben afspraken gemaakt dat wij met een paar voorstellen komen over hoe je sommige processen kunt opzetten om te komen tot een nationale visie, tot samenwerking en dergelijke," deelt Ganga mee.

Woordvoerder van de NDP, Winston Lackin, bevestigt dat er binnen twee weken schriftelijke voorstellen gedaan zullen worden aan de president. “Er is haast in detail gesproken over belangrijke vraagstukken. Er is lang stilgestaan bij milieu, genderbeleid en het belang van burgerparticipatie.” Het zijn stuk voor stuk punten waar de regering zich diep mee bezighoud maar ook internationaal belangrijk zijn merkt Lackin op. Of er een vervolggesprek komt met het collectief is niet zeker.

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April