BBGO voor welvaartsvast pensioen en overmaken premie
04 Jul 2015, 04:24
foto
Het bestuur van de BBGO dat een onderhoud had met president Desi Bouterse. Links Renate Wouden-Bugwandas. (Beeld: René Gompers)


De Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) heeft breedvoerig met president Desi Bouterse van gedachten gewisseld over zijn wensen en problemen. De president is gevraagd erop toe te zien dat de pensioenen ‘welvaartsvast’ worden gemaakt, dat de pensioenpremies overgemaakt worden naar het pensioenfonds en niet langer door de overheid worden vastgehouden. Ook is voorgesteld om van de krachten van het gepensioneerd kader gebruik te maken in plaats van dure consultants.

Na het onderhoud met de president heeft Renate Wouden-Bugwandas, de pers te woord gestaan. BBGO heeft liever dat de pensioenpremies worden gestort in het pensioenfonds om problemen te voorkomen, geeft ze aan. “Op dit moment houdt de overheid het geld vast en keert de pensioenen uit. Dat is zeer gevaarlijk. Als er financieel of economisch iets misgaat met het land, hebben de gepensioneerden een probleem”, stelt Wouden. “Dat is in Nederland gebeurd en we moeten ons behoeden voor zo een ramp.” Het is beter als de gelden gewoon in het pensioenfonds gestort worden. Je kunt dan meer doen zoals beleggen, merkt Wouden op. “Je kunt het kapitaal gaan vermeerderen in plaats dat je het vasthoudt en anders besteedt.”

Aan de president is voorgelegd om gebruik te maken van het gepensioneerd kader. “We willen het werk van de jongeren niet overnemen. Wij hebben de ervaring en zij de kennis. We kunnen bijdragen en dat gaat het land heel wat geld besparen. Nu wordt er heel veel uitgegeven aan dure consultants.”De aandacht van de president is ook gericht geworden op het recreatieoord van BBGO. Oud-districtscommissaris van Para, Jerry Miranda, heeft vijf hectares toegewezen aan de organisatie. Het oord komt in de buurt van Colakreek. Het is open voor iedereen maar de inrichting is afgestemd op senioren en mensen met een beperking. Met de overheid zal worden nagegaan hoe dit project van de grond te krijgen.

Belangrijk is het ‘welvaartsvast’ maken van de pensioenen en ‘vakantiegeld’. Daar wordt al lang strijd voor geleverd. Het vakantiegeld zal dienen als compensatie voor de mensen die een verminderd pensioen ontvangen, legt Wouden uit. “Vroeger bleven vrouwen langer thuis na de zwangerschap. Als je acht kinderen hebt gekregen, kun je nagaan hoeveel jaren je in mindering wordt gebracht. Deze mensen kunnen de 35 dienstjaren niet volmaken”, illustreert ze. Voor de mensen die buiten hun schuld om geen pensioen genieten, moet er ook steun komen. Volgens oud-minister van Binnenlandse Zaken Soewarto Moestadja zou er hieraan gewerkt kunnen worden na de aanname van de wet Minimumloon. Wouden heeft ‘goede hoop’ dat zaken in orde komen. Een presidentiële commissie is al langer bezig met het ‘welvaartsvast’ maken van de pensioenen en de vakantiegelden. Er zijn al vorderingen geboekt, geeft ze mee.

René Gompers
Advertenties