Ferrier: Kinderen leven in een jungle
04 Jul 2015, 06:22
foto
Lilian Ferrier, voorzitter presidentiële commissie kinder- en adolescentenbeleid. (Foto: Raoul Lith)


Een integrale aanpak tussen acht ministeries die te maken hebben met kinder- en adolescentenbeleid laat veel te wensen over. De presidentiële commissie, onder leiding van Lilian Ferrier, dringt aan op een betere aanpak en ingrijpen door de president, waar noodzakelijk is. Heilige huisjes moeten worden ingetrapt. "Kinderen leven in een jungle", zoveel is er mis. Indringende zaken zijn vrijdag onder de aandacht gebracht van president Bouterse.


Ferrier zei na afloop van het gesprek aan journalisten dat er veel verdeeldheid is tussen de ministeries. De muren moeten worden afgebroken en er dient samengewerkt te worden. Door integrale aanpak kunnen de vele problemen die geconstateerd zijn, opgelost worden. Op diverse posten zitten personen die niet over de nodige kennis beschikken. Er zijn vakspecialisten nodig om trefzeker op te kunnen treden. Anderen worden opgeleid, maar gaan dan weg waardoor opnieuw begonnen moet worden.

De verschillende afdelingen moeten ook rapporteren en evalueren. Ferrier haalt aan dat er ruim twintig jaar voorlichting wordt gegeven over tienerzwangerschap. In plaats van een daling, is er een stijging te constateren. "Dan doe je toch iets fout", concludeert ze. Er moet worden ingegrepen in zulke gevallen. Het kan bij Ferrier ook niet in dat op consultatiebureaus kunstvoeding wordt verkocht, terwijl Suriname zich internationaal gecommitteerd heeft aan het promoten van borstvoeding. Zij wees er ook op dat vooral in het district Sipaliwini waar veel kwik in het water voorkomt, het moeilijk is om na te gaan of de flesjes goed uitgekookt worden en wat de kwaliteit van het water is. Zuigelingensterfte in Suriname is te hoog. In vergelijk met de regio zijn alleen Guyana en Haiti hoger op de lijst.

De presidentiële commissie vroeg ook aandacht voor kwetsbare kinderen en geweld. Er is onvoldoende wetgeving om de kinderen te beschermen tegen geweld en misbruik. Kinderen zijn kwetsbaar als een ouder in de gevangenis zit, of een psychiatrische ziekte heeft, wanneer er geen goede begeleiding thuis is. Ook in kindertehuizen zijn er zorgpunten. Vaak worden geen bevoegde mensen ingezet om de kinderen te helpen vormen. De president heeft gesteld dat hij goed ontwikkelde en sterke persoonlijkheden wil hebben. Er moet veel gebeuren om dit doel te bereiken. De integrale aanpak is van groot belang.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March