HI, ASFA en SBF blij projecten over exportmogelijkheden
04 Jul 2015, 02:28
foto
Minister Don Tosendjojo (links) en Edward Green, president van CDB wisselen stukken uit. (Foto: Astra de Drie)


De minister van Handel en Industrie (HI), Don Tosendjojo heeft vrijdag twee overeenkomsten gesloten met de president van de Caribische Ontwikkeling Bank (CDB), Edward Green. De projecten EPA/CSME Standby Facility Fondsen zijn via CDB ingediend bij de Europese Unie (EU). Deze zijn goedgekeurd. HI werkt samen met Suriname Business Development Forum (SBF), het Suriname Business Center en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA).


Bij het eerste project wordt onderzocht wat de technische, financiële en wettelijke vereisten zijn voor het opzetten van een Electronic Single Window bij de afdeling Import, Export en Deviezen Controle (IUD) van HI. De bedoeling hiervan is dat alle instanties die betrokken zijn bij de import en export van goederen, welke voorkomen op de Negatieve lijst, elektronisch met elkaar in verbinding staan waardoor deze sneller ingevoerd, uitgevoerd of doorgevoerd kunnen worden. Dit bespaart tijd en kosten.

Het tweede project gaat om het ontwikkelen en versterken van de private sector in Suriname met het oog op de export van producten naar de Caricommarkt. Het SBF en de ASFA hebben dit project samen ingediend. Binnen dit project zal er voor 30 Surinaamse bedrijven (10 die 'export-ready' zijn en 20 die 'export ready' gemaakt zullen worden) de toegang gecreëerd worden op de Trinidadiaanse en Barbadiaanse markt.

De ondertekening van de overeenkomst vond plaats in het Lala Rookh gebouw.
Wilgo Bilkerdijk, voorzitter ASFA zegt dat deze overeenkomst een enorme stimulans is voor Surinaamse fabrikanten. De afzet van de producten wordt groter door de Caribische markt te betreden. Door dit project worden de bedrijven in staat gesteld onderzoek te verrichten. Na twee jaar moeten ze zelfstandig verder kunnen gaan. De landbouwsector krijgt extra aandacht in dit project.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April