Beurs in KKF geeft goed beeld van ICT-ontwikkeling
03 Jul 2015, 14:32
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Simons kijkt door een 3d-bril. Naast haar Robert Hahn, voorzitter van ICT-AS. (Beeld: René Gompers)


De derde ICT Summit Paramaribo is vanmorgen van start gegaan. Tot zaterdagavond is de Kamer van Koophandel & Fabrieken de plek in de regio om te zijn als het gaat om informatie en computertechnologie. Op de beurs wordt de stand van zaken in de regio gepeild, diensten aangeboden en nieuwe ontwikkelingen tentoongesteld.

De summit wordt gehouden door ICT Associatie Suriname (ICT-AS). Het evenement heeft als doel om het lokale en internationale publiek bewust te maken van de potentie in Suriname, deelt Robert Hahn, voorzitter van ICT-AS mee. Hahn geeft aan dat de organisatie negentig procent van de ICT bedrijven in Suriname vertegenwoordigt. Gekozen is om de krachten te bundelen in deze sector in plaats van los van elkaar competitie te voeren. “Wij hebben een stoutmoedig doel voor ogen. Dat is dat we tegen 2020 de ICT in Suriname tot een miljarden sector hebben getransformeerd”, geeft Hahn aan. “De potentie is er. Om dat doel te bereiken hebben we elkaar nodig. De beurs is een goede plaats om de stand van zaken te meten.”

Het wordt elk jaar drukker merkt de summit-director, Anuskha Sonai, op. “De summit groeit, er doen meer bedrijven mee, de animo voor de presentaties neemt toe, en de ‘exhibition’ is al vroeg druk ten opzichte van voorgaande jaren.” Er staan 41 stands die bemensd worden door lokale en een aantal buitenlandse bedrijven en instellingen. De beurs is geopend door Assembleevoorzitter Jennifer Simons. Zij heeft veel tijd doorgebracht in de hal, bij de stands met nieuwe technologieën, nieuwe ‘gadgets’, ‘apps’ gebouwd door Natinners en de lego robots.

Vanaf zes uur vanavond mag het publiek gratis meedoen aan enkele workshops, deelt Sonai mee. Deelnemers leren om met een ‘app’ apparaten in en rond het huis op afstand te bedienen, bij een andere wordt geleerd hoe met een klein kapitaal een ict-bedrijf te beginnen. Er is ook veel interessants over animaties, een robot assembleren en programmeren. Sonai drukt de samenleving op het hart de tweedaagse beurs te bezoeken. “De toegang is gratis, de workshops ook. Eens per jaar krijg je de kans om te ervaren wat er zich in de ict-wereld afspeelt. Wat daar gebeurt, heeft soms direct impact op je leven.”

René Gompers
Advertenties