VHP-top bidt mee in de SIV-moskee aan de Keizerstraat
03 Jul 2015, 02:55
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi in gebed samen met de moslim-gelovigen in de Moskee van SIV. (Beeld: René Gompers)


De VHP participeert in zoveel mogelijk actviteiten in de moskeeën tijdens de Ramadan. Op donderdagavond heeft een delegatie onder leiding van voorzitter Chan Santokhi, meegedaan aan het gebed van de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV) in de moskee aan de Keizerstraat. Hiermee wordt invulling gegeven aan het nieuwe beleid van de partij om haar deuren open te stellen voor alle religien en etniciteiten geeft Santokhi aan.

“We zijn vier jaar geleden begonnen met een nieuw beleid om een bredere basis te vormen voor de VHP,", zegt Santokhi aan Starnieuws. “Dat betekent dat wij in alle religieuze en culturele activiteiten participeren. We doen dat al vier jaar. De gedachte bestaat nog steeds dat de VHP een Hindoestaanse partij is. De deuren staan open voor iedereen.” In januari 2016 gaat de oranje partij een congres houden met maatschappelijke groepen, bedrijven en religieuze organisaties. Dit moet gaan bijdragen aan de diversiteit en de koers helpen bepalen van de partij.

Gezeten op ‘jardin’ stoelen namen de gasten deel aan de dienst. Net als de vaste bezoekers waren de gezichten naar het oosten gericht. Santokhi heeft de hele dienst bijgewoond en meegdeaan aan het gebed en de bijbehorende rituelen. “Ramadan is niet alleen voor Suriname belangrijk. De vastenmaand wordt door miljoenen moslims in de wereld beleefd. Zij bidden voor het land en de wereldvrede. Om zo collectief in gebed te zijn voor hetzelfde geeft een goed gevoel.”

Santokhi vraagt de samenleving om rekening te houden met degenen die meedoen aan de vastenmaand. “Veelal vergeet men dat de mensen door honger en onthouding dezelfde arbeid verrichten. Terwijl wij onze honger stillen en onze dorst lessen tijdens het werk, mogen ze dat niet. Ze leveren wel dezelfde bijdrage in het arbeidsproces. Daarvoor moeten ze gerespecteerd worden”, betoogt Santokhi. In het weekend gaat de VHP naar de moskeeën in Nickerie.

René Gompers
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March