Guyana plaatst grensconflict hoog op Caricom-top
03 Jul 2015, 00:01
foto
Suriname heeft geen vrij doorgang meer naar de Atlantische oceaan. (Kaart: ONSA)


De Caribische regeringsleiders zijn donderdagmiddag begonnen aan de 36ste Caricom-top op Barbados. Het thema van deze bijeenkomst is: ‘Levendige gemeenschappen, veerkrachtige economieën’. Tijdens de tweedaagse top hebben de Caricom leiders een drukke agenda af te werken. Een belangrijk agendapunt is de recente eenzijdige uitbreiding van de Venezolaanse Exclusieve Economische Zone (EEZ) door president Nicolás Maduro. Suriname is vertegenwoordigd door ambassadeur Michel Kerpens.

Met de afkondiging van het decreet 1787 op 26 mei 2015, heeft Maduro de maritieme grenzen van zijn land zodanig bepaald, dat delen van de EEZ van Colombia, Guyana, Grenada, Barbados, Trinidad & Tobago en zelfs Suriname er binnen vallen. Colombia en Guyana hebben elk krachtig protest aangetekend bij de regering in Caracas tegen wat zij noemen: “de annexatie van hun territoriaal gebied”.

President David Granger van Guyana zoekt steun voor zijn standpunt bij de Caricom-landen. “Het decreet steekt als een bot in mijn keel en is een belediging voor onze soevereiniteit. Kanonneerboot politiek heeft geen bestaan meer in de eenentwintigste eeuw. De schending van onze land- en zeegrenzen is een aanval op de leerstellingen van de Caricom en moet als zodanig worden veroordeeld", stelt Granger in zijn spreekbeurt voor de Caricom-top.

Zijn minister van buitenlandse zaken, Carl Greenidge, merkt in een gesprek met Kaieteur News op, dat het aan de regeringsleiders ligt om passende maatregelen te nemen, ongeacht de staat van hun huidige bilaterale betrekkingen met Venezuela. Caricomstaten, met uitzondering van Barbados, Suriname en Trinidad en Tobago, zijn sterk afhankelijk van de Venezolaanse PetroCaribe olie. “Zwijgen is geen optie wanneer we als onafhankelijke landen de Caricom willen blijven vormen”, benadrukt Greenidge.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March