Hervormd beroepsonderwijs moet bewuste keus worden
03 Jul 2015, 04:04
foto
Dave Abeleven van de werkgroep Voorbereiding Suriname National Training Authority


Dave Abeleven, lid van de werkgroep Voorbereiding Suriname National Training Authority (SNTA), heeft namens deze commissie een presentatie gehouden over het concept Technical and Vocational Education and Training (TVET) Strategisch Plan. Het is het basisdocument voor de uitvoering van TVET, aan de hand waarvan het beroepsonderwijs hervormd zal worden.

Abeleven zegt dat het strategisch beleidsplan bedoeld is als beleidsdocument, dat aangeeft waaraan TVET in Suriname moet voldoen en welke strategie daarbij gevolgd zou moeten worden. Bij de presentatie waren vertegenwoordigers van diverse ministeries en het bedrijfsleven aanwezig. Het is de bedoeling dat zij de nodige kanttekeningen plaatsen, die de werkgroep zal verwerken voor de samenstelling van het finale plan.

Beroepsonderwijs geen opvangcentrum
Het plan is tot en met 2025 in uitvoering. De nieuwe structuur zal het imago van het beroepsonderwijs verheffen. “Het beroepsonderwijs moet niet meer gezien worden als opvangcentrum voor degenen die niet meekunnen met het algemeen vormend onderwijs. Het moet een bewuste keuze voor leerlingen worden”, zegt Abeleven.

Het ligt in de bedoeling om op het niveau van het Lager Beroeps Onderwijs (LBO) een duidelijke splitsing te doen plaatsvinden van LBO Dienstverlenend en LBO Technisch onderwijs. Op het middelbaar niveau wordt de uitbreiding en/of hervorming van studierichtingen voorbereid aan de hand van de behoefte van de arbeidsmarkt en de technologische ontwikkeling. Hetzelfde geldt voor de hogere beroepsopleidingen.

Dit onderwijs zal ook afgestemd moeten zijn op de arbeidsmarkt om zo de juiste deskundigen af te leveren. De bedrijven zullen als tegenwaarde volwaardige stageplaatsen ter beschikking moeten stellen, alsook financiën voor het onderhoud en de instandhouding van faciliteiten bij beroepsopleidingen.

Onderwijsdirecteur Robert Peneux zei na de presentatie dat er veel werk aan de winkel is voor de uitvoering van zowel TVET als de SNTA. Hij is onder de indruk van het tot nog toe verzette werk, maar ziet graag dat het project gefaseerd wordt uitgevoerd, met als pilot slechts één studierichting. Hij meent dat zo de eventuele haken en ogen vroegtijdig weggewerkt kunnen worden.
Advertenties