VS en Cuba openen wederzijdse ambassades
02 Jul 2015, 18:11
foto
In dit gebouw in Havana zal vanaf 20 juli de Amerikaanse ambassade zijn gevestigd. (Beeld: BBC)


Washington en Havana zullen vanaf 20 juni ambassades openen in elkaars landen. De Amerikaanse president Barack Obama heeft het besluit om de bilaterale diplomatieke relaties verder uit te bouwen in een brief van 1 juli vastgelegd. De diplomatieke banden tussen beide landen zijn in 1961 verbroken.

Een diplomatieke missie uit Havana onder leiding van de minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez Parrilla, zal de Cubaanse ambassade in Washington op 20 juli openen. Het gaat om permanente diplomatieke missies in beide hoofdsteden.
In een verklaring zegt de Cubaanse regering dat herstel van de diplomatieke betrekkingen en de opening van ambassades de eerste fase is van een lang en complex proces naar de normalisering van de bilaterale betrekkingen.

Havana wijst er echter op dat er geen sprake kan zijn van normale betrekkingen tussen Cuba en Washington zolang de economische, commerciële en financiële blokkade tegen Havana van kracht blijft. “De blokkade is het belangrijkste obstakel voor de ontwikkeling van onze economie. Het is een schending van het internationaal recht en is van invloed op de belangen van alle landen, met inbegrip van die van de Verenigde Staten.”

Om de betrekkingen te normaliseren zal de Amerikaanse regering zich ook moeten terugtrekken van de marinebasis Guantánamo, “dat zij illegaal heeft bezet.” Zij moet ook de radio- en televisie-uitzendingen staken, die de internationale regelgeving overtreden en schadelijk zijn voor de Cubaanse soevereiniteit. De Cubaanse regering brengt de kwesties die nog moeten worden opgelost tussen de twee landen in herinnering. Zij erkent ook de inspanningen van president Obama om Cuba van de lijst van terroristische landen te halen en de aanmoediging van het Congres om de blokkade op te heffen.

De regering van Cuba herhaalt dat zij bereid is een respectvolle dialoog met de regering van de Verenigde Staten te handhaven en te werken naar samenwerkingsgebieden die wederzijds voordeel bieden.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April