VS vraagt Zwitserland uitlevering FIFA-toppers
02 Jul 2015, 12:13
foto
Onder de huidige en voormalig aangeklaagde FIFA-functionarissen zijn: Rafael Esquivel, Nicolas Leoz, Jeffrey Webb, Jack Warner, Eduardo Li, Eugenio Figueredo en Jose Maria Marin. (Foto: AFP)


De Verenigde Staten (VS) heeft Zwitserland gevraagd om de zeven FIFA- ambtenaren die in mei zijn gearresteerd uit te leveren. De functionarissen zijn aangehouden op beschuldigingen van corruptie.

Het Zwitserse Federale Bureau van Justitie (FOJ) zegt dat de formele uitleveringsverzoeken woensdag zijn voorgelegd. De zeven FIFA-toppers zijn in Zürich gearresteerd. Zij maken deel uit van de veertien ambtenaren van de wereldvoetbalbond die zijn aangeklaagd voor "ongebreidelde, systemische en diepgewortelde" corruptie. De aanklachten volgen op een grootschalig onderzoek van het Amerikaanse Federale Bureau voor Onderzoek (FBI).

Het FOJ heeft gezegd dat de Zwitserse politie namens hem een hoorzitting over de uitleveringsverzoeken zou houden voor de zeven ambtenaren. De ambtenaren en hun advocaten krijgen 14 dagen om te reageren op het verzoek. De termijn kan volgens het FOJ worden verlengd "als er voldoende redenen zijn." Daarna zal het FOJ zijn beslissing "binnen enkele weken" bekendmaken. Hij waarschuwt er echter voor dat elke uitspraak bij zowel de federale strafrechter als de federale hooggerechtshof kan worden aangevochten.

Corruptie
Jeffrey Webb, FIFA-vicepresident verantwoordelijk voor Noord- en Midden-Amerika, is één van de toppers die de Zwitserse politie tijdens een inval in een luxe hotel in de vroege ochtend van 27 mei heeft gearresteerd. De zeven FIFA-ambtenaren zitten in gevangenissen in de regio Zürich. De VS beschuldigt veertien van de FIFA-functionarissen van afpersing, telegrafische fraude en samenzweringen voor het witwassen van geld.

In een 47 punten tellende aanklacht die bij een federale rechtbank in New York is gedeponeerd, worden zij beschuldigd van deelname "aan een 24-jarig plan om zichzelf te verrijken door de corruptie van het internationale voetbal." Volgens de aanklacht hebben Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse sport marketing functionarissen meer dan US$ 150 miljoen betaald aan steekpenningen en andere illegale betalingen verricht om lucratieve media en marketing rechten te verkrijgen voor internationale voetbaltoernooien.

De corruptie is gepland in de VS, ook al heeft de uitvoering ergens anders plaatsgevonden, zegt de aanklacht. Het gebruik van Amerikaanse banken om geld over te maken, lijkt de sleutel tot het onderzoek te zijn geweest. De aanklachten volgen na een driejarig FBI-onderzoek, dat aanvankelijk is aangewakkerd door de biedprocedure voor de World Cups van 2018 en 2022. Rusland mag in 2018 de Wereldkampioenschappen organiseren en in 2022 is Qatar aan de beurt. De FBI heeft het onderzoek daarna uitgebreid en heeft vervolgens de FIFA-transacties over de afgelopen twintig jaar onder het vergrootglas gelegd.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter is niet gearresteerd of aangeklaagd, hoewel zowel de Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten hebben gezegd dat ze niet uitsluiten dat hij wordt ondervraagd als onderdeel van hun onderzoek. Drie dagen voor de arrestaties in Zürich is Blatter herkozen als voorzitter van de wereldvoetbalorganisatie. Een paar dagen daarna kondigde hij aan dat hij afstand zou doen van zijn functie als het schandaal de wereldvoetbalorganisatie dreigt te overspoelen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April