NOS-crew stimuleert onderzoek massagraf Mariënburg
02 Jul 2015, 08:27
foto


Met de Commewijne Lesbrief hebben de schoolkinderen van Mariënburg al meegemaakt dat een filmpje op de televisie meer ijver en fantasie vereist, dan wat ze hadden gedacht. Het Jeugdjournaal van de Back Lot was er geweest om opnames te maken van een les over de Commewijne lesbrief. Die opnames zijn ook onderbouwd met enkele interviews en dat filmpje hebben ze ’s avonds gezien op de televisie. Dat hebben de schoolkinderen toen heel leuk gevonden.

Nu is hier een filmploeg van de NOS (Nederlandse Omroep Stichting) op werkbezoek. Niet met een gewone filmploeg, maar met een team van zes professionals met peperdure filmapparatuur van rond de zestigduizend Euro. Die filmploeg was op dinsdag 30 juni 2015 voor filmopnamen bij ons op bezoek op Mariënburg. Wat de onderzoekers van het massagraf het meest heeft geboeid van de NOS-filmploeg, was het opmerkelijke enthousiasme van de hele ploeg en ook van de enorme werkijver van eenieder binnen de groep. Iedereen kent zijn specialisme binnen de filmploeg, zoals de regisseur, de cameraman, de geluidsman, de producer en natuurlijk ook wij met z’n allen als zes toeschouwers.

De medewerkers van het onderzoeksteam vonden de werkwijze van de NOS heel leerzaam. Zij konden nu van heel dichtbij zien en ook meemaken, hoe een documentaire door professionals wordt gemaakt. De medewerkers waren vooral onder de indruk van de werkijver van de totale NOS-filmploeg en ook vanwege hun eenvoud en solidariteit tijdens de opnamen, waarbij de regisseur de laatste stem heeft. Er is ook aldoor naar perfectie gestreefd en alle ‘scènes’ zijn twee- tot driemaal gemaakt. De NOS-filmploeg liet niets aan het toeval over.

De onderzoekers van het massagraf konden zich niet voorstellen dat zij zo dichtbij de dure filmapparatuur mochten komen?! Dat hebben zij als heel aangenaam ervaren. De filmopnamen hebben langer dan drie uren geduurd, maar het was alleszins de moeite waard en alle NOS-ers vooral Esther Bootsma en Harmen Boerboom, worden heel hartelijk bedankt. Het eindproduct zal zeker heel mooi zijn, daar zorgt de Surinaamse kosmos wel voor!


Benjamin S. Mitrasingh
(Archeoloog)
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April