Leilis benadrukt het belang van bezinnen op Keti Koti
01 Jul 2015, 22:08
foto
Minister Edmund Leilis (archief foto)


Bijkans 35.000 tot slaaf gemaakte Afrikanen werden 152 jaren geleden wettelijk vrije burgers van de kolonie Suriname, hoewel de vrij verklaarden nog wel verplicht waren tien jaar te werken op de plantages. Velen zijn daarom van oordeel dat de daadwerkelijke afschaffing van de slavernij pas na het verlopen van het Staatstoezicht, en wel op 1 juli 1873, een feit werd. Dit zei minister Edmund Leilis vanmiddag ter gelegenheid van Reparations Day III, op het Onafhankelijkheidsplein.

"Het slavernijverleden van ons land, een periode waarin vele duizenden onder dwang en onder bizarre omstandigheden hebben moeten werken en leven, heeft de nazaten van de tot slaaf gemaakte Afrikanen gelukkig niet tot passieve subjecten gemaakt. Tezamen met de nazaten van groepen arbeiders en migranten uit China, Brits-Indië, Indonesië en andere delen van de wereld wordt er als een volk, een natie, gewerkt aan de groei en ontwikkeling van ons geliefd land. Ook ons volkslied inspireert ons om ondanks onze etnische diversiteit en land van herkomst, ons in te zetten voor de ontwikkeling van ons land: Wans ope tata komopo, Wi musu seti kondre bun", stelde de bewindsman.

"Deze dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht, Keti Koti Dey, is het juiste moment om ons te bezinnen over al hetgeen zich in die periode van onze geschiedenis heeft voorgedaan en hoe wij kracht kunnen putten uit dat verleden ten faveure van onze toekomst en ontwikkeling. Ongetwijfeld hebben de gruwelijkheden die vele generaties aan den lijve ondervonden en die middels schrift en orale overbrenging aan het nageslacht werden doorgegeven een psychologische impact gehad op de nazaten van de tot slaaf gemaakte Afrikanen en anderen, zoals de Inheemsen en de migrantenarbeiders. Niet alleen de Surinaamse overheid, maar ook de overheden in andere delen van de wereld, met name in het Caribisch Gebied, zijn zich bewust van de 'hebi' van dit slavernijverleden en de impact hiervan. De President van ons land achtte het derhalve noodzakelijk om in lijn met de overige Caricomlanden de Nationale Reparatie Commissie Suriname te installeren. Een commissie die voortvloeit uit de Caricom staatshoofden vergadering die van 4-6 juli 2013 werd gehouden en waarop de premiers van Saint Vincent & The Grenadines en Antigua & Barbuda, respectievelijk dr. Ralph Gonsalves en Baldwin Spencer zich op buitengewone inzetten voor het vraagstuk “Reparations” voor de Caricom lidstaten.

De Nationale Reparatie Commissie Suriname heeft rond en op Keti Koti Dey, reeds twee conferenties georganiseerd om vraagstukken die te maken hebben met het slavernijverleden, waaronder het aanbieden van excuses door nazaten van de vroegere kolonisten voor de genocide onder de inheemsen en reparaties voor inheemsen en voor slavenhandel en slavernij, te bespreken.
Vandaag heeft de commissie de derde conferentie georganiseerd. En aangenomen mag worden dat er een blik zal worden geworpen op Reparation Days 1 en 2, wat er tot nu toe is bereikt en wat er nog te doen valt.

Namens de president van de Republiek Suriname wil ik de organisatie van deze Conferentie succes toewensen en spreek de hoop uit dat de participanten een vruchtbare bijeenkomst zullen hebben", zei Leilis die de conferentie 'Reparations Day III opende.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April