Launch decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst
30 Jun 2015, 19:12
foto


De Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) zal op 1 juli officieus het VN Internationaal Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst launchen. De NRCS herdenkt op 30 juni en 1 juli op het Onafhankelijkheidsplein tevens dat de slavernij in Suriname eigenlijk 142 jaar, en niet 152 jaar geleden is afgeschaft. “Na 1863 is een deel van de voorouders van de toenmalige Afrikanen nog 10 jaar door de koloniale bezetters in gijzeling op de plantages gehouden. Dit betekent dat de slavernij in ons land op 1 juli 2015 feitelijk 142 jaar geleden is afgeschaft”, zegt zij in een persbericht.

De NRCS organiseert vandaag en morgen een aantal activiteiten op het Onafhankelijkheidsplein, ter hoogte van het vroegere Vlaggenplein nabij de Waterkant. Op 30 juni is het Owru yari viering van de Dag der Vrijheden van 18.00-23.00 uur. De Rastafarian muziekgroep Lion of Zion en een dj zullen voor muziek zorgen; eten, drinken en crafts zullen ruimschoots aanwezig zijn.

Op 1 juli, de Dag der Vrijheden is het voor de NRCS, Reparations Day III waarbij de Reparations Conferentie III centraal zal staan. Op deze dag zal de voorzitter van de NRCS officieus het VN Internationaal Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst launchen. De president is uitgenodigd om de opening van de conferentie te verzorgen. Achtereenvolgens zullen de Audrey Christiaan, Leo Atomang, Alwin Ligorie, Levi Tam, Harry Mungra, Rudolf Morgenstond en Armand Zunder het woord voeren.

De NRCS is een presidentiële commissie die op 16 augustus 2013 bij presidentieel besluit is ingesteld en onder meer als taak heeft het bewustzijn van de gehele bevolking verhogen over de slavenhandel en slavernij van de Inheemsen en de Afrikanen in de koloniale tijd in Suriname en de gevolgen voor hun nazaten.

Het programma voor 30 juni en 1 juli kunt u hier downloaden
pdf-icon.gif SRP_DAGPROGRAMMA_1_JULI_2015.pdf                
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April