Somohardjo trekt zich terug als fungerend voorzitter
30 Jun 2015, 10:42
foto


Paul Somohardjo blijft erbij dat president Desi Bouterse het hoogste orgaan van Staat “onherstelbaar” met de voeten heeft getreden door hem als fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee te ontslaan. In een vier pagina’s tellende brief geeft Somohardjo aan waarom hij vindt dat het staatshoofd de Grondwet heeft geschonden. Somohardjo heeft in een brief aan de president zojuist aangegeven dat hij zich terugtrekt als fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee.

Artikel 66 en artikel 67 van de Grondwet kennen de president de taak niet toe om zelf te bepalen dat het oudste lid is verhinderd. “Het handelen van de president is niet op de Grondwet gebaseerd en is dan ook in strijd met de politieke macht van het volk,” schrijft Somohardjo.

“Ik ben nimmer verhinderd geweest om de op mij rustende grondwettelijke taak te vervullen. Ik ben ook niet afwezig geweest. Ik heb als fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee slechts mijn werkzaamheden overeenkomstig de constitutie en door mij afgelegde eed willen vervullen.”

Somohardjo zegt dat het volksbelang hem heilig is en hij in het belang van de waarachtige beleving van de politieke democratie, afstand doet van de functie van fungerend voorzitter. Hij wijst er wel op dat het functioneren van Ronald Hooghart als op één na oudste lid zijn grondslag niet vindt in de stelling van de president alsof hij (Somohardjo) op grond van artikel 66 van de Grondwet zou zijn verhinderd in het voorzien van de functie.
pdf-icon.gif brief_ps2.jpg     pdf-icon.gif brief_ps3.jpg     pdf-icon.gif brief_ps4.jpg     pdf-icon.gif brief_ps.jpg                
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April