Oppositie komt met oplossing; geen boycot vergadering
29 Jun 2015, 15:19
foto
PL-voorzitter Paul Somohardjo in gesprek met partijtoppers, na overleg in de oppositie. (Foto: Raoul Lith)


De oppositionele partijen hebben de situatie die ontstaan is rond het ontheffen van Paul Somohardjo als fungerend voorzitter en beëdigen van Ronald Hooghart besproken vandaag in Stichting de Olifant. De oppositie meent dat president Desi Bouterse Somohardjo niet kan ontheffen. Er is geen sprake van ontstentenis of verhindering. Toch zal de vergadering morgen niet worden geboycot. Somohardjo belegt om 17.30 uur een persconferentie om mee te delen wat hij verder gaat doen. Hij heeft in een schrijven aan Bouterse meegedeeld dat hij nog steeds fungerend voorzitter is.

ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk zei aan journalisten na de vergadering dat het om twee zaken gaat. Aan de ene kant staat in de wet dat De Nationale Assemblee bijeen moet komen binnen 30 dagen nadat het Centraal Hoofdstembureau de uitslag van de verkiezing heeft vastgesteld. Dat is gebeurd op 15 juni. Volgens Somohardjo heeft hij dan tot 15 juli de tijd om de nieuwe leden toe te laten. Daarnaast staat in de wet dat de zittingstermijn van De Nationale Assemblee vijf jaar is. De uiterste datum is dus 30 juni 2015. De periode van het parlement kan alleen bij wet worden verlengd indien er sprake is van een noodsituatie.

VHP-voorzitter Chan Santokhi deelde mee dat de fungerend voorzitter Somohardjo uitgelegd heeft aan de huidige Assembleeleden en de gekozen volksvertegenwoordigers wat er is gebeurd. Hij heeft aan de president zijn inzichten meegedeeld. De uitnodigingen voor de vergadering is zonder toestemming van Somohardjo de deur uitgegaan. Santokhi merkt op dat de president bij de beëdiging van Somohardjo hem gevraagd heeft om met wijsheid te handelen. Maar hij heeft volgens Santokhi geen tact gebruikt maar macht door een andere fungerend voorzitter te benoemen. Volgens de VHP-voorzitter moest deze zaak in overleg opgelost worden. De afzonderlijke partijen komen bijeen vanmiddag en later op de dag wordt het duidelijk wat de oppositie zal doen. In elk geval zal de illegaliteit opgeheven worden door de oppositionele partijen die vinden dat de president niet correct heeft gehandeld door het benoemen van Hooghart.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April