Hooghart: Geen moeite met Rusland en Somohardjo
29 Jun 2015, 00:34
foto
Fungerend DNA-voorzitter Ronald Hooghart legt de belofte af.


Ronald Hooghart, fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee, zegt geen enkele moeite te hebben om NPS-voorzitter Gregory Rusland te beëdigen als lid. Hetzelfde geldt voor Paul Somohardjo die vrijdag benoemd was tot fungerend voorzitter, met wie Hooghart bevriend is. "Ik heb een belofte afgelegd", stelt Hooghart in gesprek met journalisten, nadat hij zondagavond hals over kop beëdigd werd als fungerend voorzitter. Zolang zij willen, zal Hooghart hen beëdigen.


Hooghart zegt dat hij zich verder zal verdiepen in zijn uit te voeren taken. Hij wordt hierin bijgestaan door de griffie. De vergadering is al voorbereid en de convocatie is reeds de deur uit. Somohardjo had laten bekendmaken dat de convocatie moest worden aangehouden in afwachting van het onderhoud dat hij zondag zou hebben met het staatshoofd. Somohardjo is ontheven uit zijn functie, omdat hij de vergadering om de leden toe te laten op 15 juli wilde houden. Somohardjo stelde dat zonder zijn toestemming de convocatie de deur uit is gegaan.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, wijst net als Bouterse er op dat er geen vacuüm kan ontstaan. De zittingstermijn van dit parlement loopt op 30 juni af. Er moet een akte van beëindiging worden voorgelezen en afgehamerd. Alleen in een noodsituatie kan de termijn worden verlengd. Dit is nu niet het geval. Bovendien moet er een vergadering worden gehouden om de zittingstermijn te verlengen. Ook al staat er in de wet dat het parlement binnen dertig dagen nadat de verkiezingsuitslag is vastgesteld bijeen komt, kan niet over het hoofd worden gezien dat het oude parlement op 30 juni ophoudt te bestaan.
Advertenties